Gemeente Sneek


en vergrijzende bevolking"

Werkconferentie "Dalende en vergrijzende bevolking"

Een dalende en vergrijzende bevolking: Kansen voor Sneek

De gemeenteraad en de commissieleden hebben op 5 februari een werkconferentie op het Waltaplein gehouden. Het thema van deze bijeenkomst was "Dalende en vergrijzende bevolking". De bijeenkomst vond plaats naar aanleiding van een initiatiefvoorstel van de raadsleden Corrie Dam (GroenLinks), Klaas Visser (FNP) en Djoke de Jong (PvdA) dat door de gemeenteraad is aangenomen.

Hans Halbesma, strategisch beleidsmedewerker van de afdeling Ontwikkeling, gaf een inleiding waarin hij de demografische ontwikkelingen voor de komende decennia schetste en waarin hij aangaf welke gevolgen deze ontwikkelingen kunnen hebben voor bijvoorbeeld welvaart, wonen, en de arbeidsmarkt.

Volgens hem is een op termijn dalende bevolking geen reden voor pessimisme. Het is namelijk een landelijke trend en Sneek is de komende twintig jaar op basis van het streekplan een belangrijke groeikern in de provincie Fryslân. De uitdaging is om op een goede wijze rekening te houden met een op termijn dalende bevolking. Er zal meer aandacht moeten komen voor kwaliteit, in plaats van kwantiteit. Sneek heeft voldoende basiskwaliteiten om zich te blijven onderscheiden. Te denken valt aan het imago van water(sport)stad, de gunstige ligging ten opzichte van de randstad en het hoge voorzieningenniveau.

Vervolgens gingen de aanwezigen in groepjes uiteen om verder te discussiëren. Als basis voor de discussie is een aantal stellingen geponeerd op het gebied van:

* - afbakening van de beleidsterreinen;

* - mogelijke effecten op lange termijn voor de gemeentelijke beleidssectoren en de wijze waarop daar op kan worden ingespeeld;
* - maatschappelijke ontwikkelingen.

Aansluitend vond onder leiding van voorzitter burgemeester drs. A.A.M Brok een plenaire discussie plaats.

Na afloop van de plenaire sessie concludeerde de voorzitter dat de raads- en commissieleden deze werkconferentie op een constructieve wijze hebben ingevuld door te discussiëren over de problematiek van een dalend bevolkingsaantal.

De initiatiefnemers zien deze bijeenkomst als de eerste stap om te komen tot een jaarlijkse verankering van de actualiteit van de demografische ontwikkelingen. De suggestie werd gedaan om de ontwikkelingen aan een jaarlijkse monitoring te onderwerpen via een paragraaf in de programmabegroting. Ook is gesuggereerd een lange termijn strategische verkenning op te stellen, met als doel op verschillende beleidsterreinen tijdig te kunnen bijsturen.

Download rechts het PFD-bestand 'verkennende notitie - kansen bij krimp'.