Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Wim Pijbes nieuwe directeur Rijksmuseum Amsterdam

Dit is een persbericht van het Rijksmuseum

De Raad van Toezicht van het Rijksmuseum heeft Wim Pijbes benoemd als nieuwe hoofddirecteur van het Rijksmuseum in Amsterdam. Pijbes (1961) is kunsthistoricus (Rijksuniversiteit Groningen 1988) en vanaf 2000 tot nu directeur van de Kunsthal Rotterdam. Pijbes volgt per 1 juli 2008 Ronald de Leeuw op, die op dat moment zijn museale loopbaan afsluit.

Minister Plasterk (OCW), aan wie de benoeming is voorgelegd, heeft met enthousiasme kennis genomen van de benoeming. De Ondernemingsraad van het Rijksmuseum heeft positief over de benoeming geadviseerd.

Wim Pijbes bekleedt, naast zijn directoraat bij de Kunsthal Rotterdam, een aantal nevenfuncties bij culturele instellingen en organisaties en hij heeft verschillende publicaties op zijn naam staan over museumbeleid in ruime zin. Thony Ruys, voorzitter van de Raad van Toezicht van het Rijksmuseum: "Met zijn ervaring, zijn brede visie op kunst en cultuur en de vernieuwende manier waarop hij een divers publiek weet aan te spreken zijn wij er van overtuigd met Wim Pijbes een zeer geschikte opvolger te hebben gevonden van Ronald de Leeuw".

Wim Pijbes over zijn benoeming: "Een prachtbaan in een prachtmuseum! Het is een uitdaging te mogen werken in een organisatie in zo'n dynamische periode, op weg naar Het Nieuwe Rijksmuseum".

Ronald de Leeuw is verheugd over de benoeming van Pijbes als zijn opvolger: "Ik heb veelvuldig met hem mogen samenwerken, zoals een paar jaar geleden aan de Romantiek-tentoonstelling in de Kunsthal. Ik heb daarbij een uitstekende indruk van hem gekregen, als een veelzijdig man, een generalist die graag naar buiten treedt. Hij heeft zich inmiddels bewezen als een energiek cultureel ondernemer en ik heb er alle vertrouwen in dat ik het museum in goede handen achter laat".

De andere directieleden van het Rijksmuseum zijn Peter Sigmond, directeur collecties en Jan Willem Sieburgh, zakelijk directeur.

Meer informatie over de nieuwe hoofddirecteur van het Rijksmuseum vind je op: www.rijksmuseum.nl