Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Gemeentewerken houdt Paardenkastanjes goed in de gaten.

De afgelopen jaren heeft Gemeentewerken geïnformeerd over de opkomst en de ontwikkeling van de zogenaamde Bloedingsziekte bij de kastanjeboom. De ziekte heeft zich in korte tijd razendsnel verspreid over Nederland en omringende landen. Door de media en particulieren worden regelmatig vragen gesteld over deze ziekte.

Met circa 633 bomen vormt de kastanje een belangrijk onderdeel van het groen in de deelgemeente Feijenoord. In Rotterdam en ook in de deelgemeente Feijenoord is de situatie rond de kastanje verslechterd. Aantasting van de boom door de Bloedingsziekte leidt tot baststerfte en bij ernstige aantasting tot sterfte van de boom.

Eind 2007 zijn de kastanjes in het openbaar gebied opnieuw gecontroleerd op de Bloedingsziekte De resultaten hiervan zijn in onderstaande tabel weergegeven en geeft ook de gegevens van eind vorig jaar weer.
De onderstaande tabel laat zien dat: de besmettingsgraad ten opzichte van 2006 is gestegen en dat het ook aantal ernstig aangetaste bomen is gestegen.
Mate van aantasting  Oktober 2006 Oktober 2007 Afwijking
Géén                286 (45%)     250 (39,5%)  Min 5,5%
Gering              200 (30%)     193 (30,5%)  Plus 0,5%
Matig               116 (18%)     128 (20%)    Plus 2%
Ernstig             29 (4%)       52 (8%)      Plus 4%
Dood                24 (4%)       10 (2%)      Min 2%
Dit winterseizoen zullen de dode bomen worden verwijderd en zal afhankelijk van de locatie, de vervanging worden uitgesteld of zal bij vervanging een andere boomsoort worden gebruikt. Herplant van kastanje wordt namelijk dringend afgeraden.

Herstel van de 52 (zwaar) aangetaste bomen is onwaarschijnlijk en de levensverwachting is daarom slecht. Verder zullen gezonde kastanjes zoveel mogelijk "met rust" worden gelaten. Snoeionderhoud wordt zoveel mogelijk uitgesteld. Daarnaast ziet Gemeentewerken af van her- en verplanting van kastanjes vanwege besmettingsgevaar.

Aangetaste bomen zullen extra worden gecontroleerd vanwege risico's op takbreuk. Tot nu toe heeft onderzoek geen afdoende bestrijdingsaanpak opgeleverd en het dwingt tot bovenstaande aanpak.

Ook in 2008 zal een inventarisatie van Bloedingsziekte plaatsvinden.

Particulieren wordt aangeraden dezelfde lijn te volgen bij snoeionderhoud en bij eventuele vervanging een andere boomsoort dan de kastanje te kiezen.