Gemeente Weert

23 januari 2008

Collegeplein op 9 februari gevuld met livemuziek en entertainment

SPETTERENDE START UNIEKE CAMPAGNE TEGEN ARMOEDE VAN GEMEENTE WEERT

Onder het motto 'Je verdient het om rond te komen' lost de gemeente Weert het startschot voor haar campagne tegen "armoede". Deze campagne is uniek in Nederland. De Rijksoverheid draagt er aan bij en als de campagne een succes wordt, kan deze worden overgenomen door andere gemeenten in Nederland. De campagne begint met een spetterende startmanifestatie in en om een tent op het Collegeplein in Weert op zaterdag 9 februari. Tussen 11.00 en 16.00 uur treden muziekbands en artiesten op. Op het plein presenteren verschillende maatschappelijke organisaties zich en steken landelijk bekende politici hun speeches af. Het is de bedoeling dat ook staatssecretaris van Sociale Zaken A. Aboutaleb aanwezig is (dat is echter nog niet definitief bevestigd). De organisatie spreekt van 'een rijk gevuld programma tegen armoede'.

Iedere gemeente in Nederland kent het probleem van inwoners die moeite hebben met rondkomen. Uit onderzoeken blijkt dat bijna 10 procent van de huishoudens nauwelijks het hoofd boven water kan houden. Voor een gemeente als Weert betekent het dat enkele duizenden mensen problemen ondervinden bij het rondkomen van een uitkering of klein salaris. Tot de risicogroepen behoren alleenstaande ouders, ouderen, schoolverlaters, kleine zelfstandigen/ondernemers, allochtonen en inwoners met een beperking. Zelfs een betaalde baan garandeert niet dat een gezin over voldoende inkomsten kan beschikken: de groep 'werkende armen' neemt nog ieder jaar toe.

Inkomen ontoereikend
De gemeente Weert heeft een pakket inkomensondersteunende voorzieningen dat uitkomst kan bieden in situaties waarin het inkomen niet toereikend is om volwaardig deel te nemen aan het maatschappelijk leven. Velen maken daar gebruik van. Maar het komt ook voor dat mensen die wél recht hebben op deze voorzieningen er géén gebruik van maken. Soms gebeurt dat uit onwetendheid (men is niet op de hoogte van het bestaan van de regelingen); soms ervaart men het als een drempel om hulp te vragen. De campagne 'Je verdient het om rond te komen' vestigt de aandacht op de beschikbare voorzieningen en helpt inwoners bij het aanvragen van een voorziening.

Koppen bij elkaar
Wethouder Stef Strous (Sociale Zaken) wil mensen graag helpen die moeite hebben rond te komen. 'In eerste instantie doet de gemeente dat door te helpen bij het vinden van werk. Als dit niet lukt, bijv. bij ouderen en zieken, helpt de gemeente met allerlei inkomensondersteunende voorzieningen. Met verschillende maatschappelijke organisaties hebben we de koppen bij elkaar gestoken. Daar is een campagne uit voortgekomen die de komende maanden ook in het straatbeeld te zien is. Door via de media en publicaties aandacht te trekken, zullen we de komende jaren actief werken aan het terugdringen van niet-gebruik en schuldenproblematiek. De sector Sociale Zaken van de gemeente is optimaal toegerust om die verantwoordelijke taak goed uit te voeren. Daarnaast vragen we alle maatschappelijke organisaties, maar ook alle burgers in Weert, alert te zijn op armoede. Alleen dan kunnen we de signalen oppikken en oplossingen aanreiken.'

Bekende politici, muziek en informatie
De organisatoren rekenen erop dat staatssecretaris van Sociale Zaken Ahmed Aboutaleb de startmanifestatie op 9 februari bezoekt. Hij zal er dan o.a. een toespraak houden. Ook GroenLinks-senator Tof Thissen (tevens voorzitter van Divosa, de Vereniging van directeuren van overheidsorganen voor sociale arbeid) zal er speechen. Verder zijn er drie Tweede Kamerleden die deelnemen aan een paneldiscussie over armoede. Dat zijn mw. Sadet Karabulut van de SP, mw. Pauline Smeets van de PvdA en dhr. Atzo Nicolai van de VVD. Maar het grootste deel van het programma is ingeruimd voor regionale muziekbands en artiesten, zoals Dutch Caribbean Brass, We're New And The Next Best Gimmes, Proximity Coverband en Eleven66. Ook de allerjongsten zullen zich tussen 11.00 en 16.00 uur prima kunnen vermaken.

Blijf Positief Bus ook aanwezig
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voert op dit moment de campagne Blijf Positief. Deze campagne wil mensen bewust maken van de risico's van lenen. De Blijf Positief Bus is een onderdeel van de campagne Blijf Positief. De bus rijdt door heel het land om mensen bewust te maken van hun financiële situatie. Tijdens de startmanifestatie op zaterdag 9 februari is Bud, de financiële coach van Nederland, met de Blijf Positief Bus in Weert. Hij staat dan op het Collegeplein. Iedereen kan bij de bus aan de hand van een computer een test doen om te kijken of hij of zij de financiële huishouding op orde heeft.

Gratis toegang
Iedereen is van harte welkom tijdens de startmanifestatie. De toegang is gratis en men krijgt een kop soep of koffie/thee. Het is de gelegenheid bij uitstek om eens kennis te maken met het sociale netwerk van de Weerter gemeenschap. Het definitieve programma wordt vanaf 1 februari op www.weert.nl gepubliceerd.

Noot voor de redactie,