Ingezonden persbericht


Demonstratie 'stop de sloop, voor betaalbaar wonen'

Zaterdag 9 februari om 13 uur is de landelijke demonstratie 'stop de sloop, voor betaalbaar wonen' van de Dam naar het Museumplein in Amsterdam.
Op het programma staan sprekers uit sloopwijken uit heel Nederland, waaronder Amsterdam, Delft en Utrecht. Ook is professor Thomsen, hoogleraar Woningverbetering en Woningbeheer aan de TU Delft uitgenodigd te spreken.
Er is een optreden van 'de Rotterdamse Rappers' en de demonstratie wordt muzikaal begeleid door de brassband uit de Amsterdamse Bijlmermeer 'Brotherhood'.

De afbraak van de sociale huisvesting in Nederland is in volle gang. Samen hebben de corporaties ruim 242.000 huizen in de veertig Vogelaarwijken. Daarvan willen ze er de komende vijf jaar bijna 25.000 slopen. Ter vergelijking: van de 881.000 huizen die de corporaties in andere wijken bezitten willen ze er 30.500 slopen.
In de veertig wijken willen de corporaties 16.400 koopwoningen bouwen, tegenover 13.600 huurwoningen. Buiten de veertig wijken liggen hun prioriteiten andersom: 41.600 koopwoningen en 68.200 huurwoningen. Het Centraal Fonds Volkshuisvesting becijfert dat de corporaties bij een op de drie huizen in achterstandswijken actie gaan ondernemen. Dat varieert van sloop, splitsing, samenvoeging, verkoop tot nieuwbouw. Buiten de veertig wijken pakken ze ruim een op de vier huizen aan.

De 'prachtwijken' van minister Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie zijn 'sloopwijken'.
De investeringen in de wijken worden gebruikt om de winsten van de woningcorporaties en de projectontwikkelaars nog meer te vergroten. Volgens het Centraal Fonds Volkshuisvesting bedraagt in 2006 het vermogen van de corporaties al 27.7 miljard euro.
Op wijkvoorzieningen voor bewoners wordt bezuinigd en er vinden geen investeringen plaats voor de noodzakelijke uitbreiding van betaalbare woningen. De investeringen gaan naar de nieuwbouw van 48 duizend onbetaalbare koopwoningen en ruim 80 duizend voor arbeidersgezinnen onbetaalbare huurwoningen. Ook blijven de projectontwikkelaars dure kantoren bouwen, terwijl in Nederland al miljoenen vierkante meter leegstaat. De directeuren van de woningcorporaties verrijken zich. Ze geven zichzelf salarissen ver boven de Balkenendenorm.

De afbraak van de sociale huisvesting leidt tot grotere woningnood en meer leegstand. Dure woningen in de arbeiderswijken, maar geen sociale woningbouw in de dure wijken veroorzaakt grote tekorten. Huurders worden steeds vaker het slachtoffer van winsthonger van de corporaties en andere huiseigenaren.
Door speculatie schieten de prijzen van grond, kantoren en huizen de hoogte in. Om de huur van deze grond te bekostigen moeten hogere inkomsten van de huizen en gebouwen binnenkomen. Daarom schieten de huren en de hypotheken omhoog.
Waar de mensen na de afbraak van hun wijk dan moeten wonen en hoe ze de grote stijging van de woonlasten moeten betalen zal de regering en de corporaties een zorg zijn.
Door hard werken zijn onze huizen gebouwd. De massale afbraak van goede en betaalbare woningen is diefstal van gemeenschappelijk woningbezit.

Betalende huurders worden als stadsnomaden van de ene naar de andere kant gedreven. Na enige jaren moeten opnieuw in het belang van de "stedelijke vernieuwing" verkassen. Mensen worden voortdurend hun huizen en wijken uitgejaagd.

De eisen van de demonstratie zijn:
sloopbeleid van dit kabinet van tafel
geen verkoop, splitsing, samenvoeging van goede en betaalbare huurwoningen geen gedwongen verhuizingen
woonlasten omlaag
uitbreiding van de sociale woningbouw
van uitkeringen en lonen moet je kunnen wonen
onmiddellijk uitvoeren van achterstallig onderhoud stop de woningnood

Op onze website vindt U meer informatie en de lijst van 28 organisaties, die de demonstratie ondersteunen.

Namens
Stop Afbraak Sociale Huisvesting,

perswoordvoerder

Jan Harinck

020 - 7891355
06 - 44505018

www.sash.nl
sash@sash.nl