Ingezonden persbericht


Zuiderzeemuseum toont alexander van slobbe
Na een succesvolle presentatie van de aanwinsten van Viktor & Rolf in Hollandse Nieuwe 2, wordt vanaf zaterdag 9 februari 2008 Hollandse Nieuwe 3 gepresenteerd met de couturestukken van Alexander van Slobbe. Deze couturestukken zijn een amuse voorafgaand aan de tentoonstelling Gejaagd door de wind, waarbij meer dan vijftig Nederlandse ontwerpers, stylisten, modefotografen en designers een beeld geven van de ideeënrijkdom van de Nederlandse modewereld. De tentoonstelling Gejaagd door de wind is te zien vanaf maart 2009.

Alexander van Slobbe
Voor de collectie Re-Wind liet Alexander van Slobbe, één van Nederlands meest succesvolle modeontwerpers, zich inspireren door de geschiedenis. Hij nam de Nederlandse streekdrachten daarvoor als uitgangspunt en heeft gebruik gemaakt van oude handwerktechnieken, materialen en kleedgewoonten. Zo komt de traditie om kleding opgevouwen te bewaren terug in een kostuum met vouwen. Gebreide visserstruien worden hier gecombineerd met tweedehands sweatshirts, en een jas en sjaal zijn geweven van repen stof uit gebruikte kledingstukken. Het Zuiderzeemuseum maakte in nauw overleg met Van Slobbe een evenwichtige en representatieve keuze uit de najaar/wintercollectie 2001/2002, waarmee de diversiteit van het thema en de inspiratiebronnen van de collectie in de toekomst bewaard blijven.

Parels van Makkum
In 2006 ontwierp Alexander van Slobbe voor Koninklijke Tichelaar de Parels van Makkum. Het zijn moderne varianten van de traditionele parelketting, geïnspireerd door de oude aardewerktradities. Het Zuiderzeemuseum verwierf alle acht varianten van de Parels van Makkum. Koninklijke Tichelaar in Makkum is een keramisch bedrijf met een eeuwenoude traditie in het vervaardigen van handbeschilderd aardewerk. In de afgelopen jaren heeft het bedrijf enkele bekende vormgevers uitgenodigd om een serie producten te vervaardigen waarbij een moderne vormgeving is gecombineerd met een ambachtelijk productieproces. De waarde van het ambacht, de kwaliteit van materialen en het oog voor de historie staan hierbij centraal.

Indien u een hogere resolutie wilt gebruiken van bijgevoegd beeld, verwijs ik u graag naar ons beeldarchief.

Heliante Moningka
Marketing & Communicatie
Postbus 42
1600 AA Enkhuizen
T 0228 35 11 27
www.zuiderzeemuseum.nl