Gemeente Zoetermeer

Zoetermeer nodigt delegatie Xiamen uit vanwege Chinees Nieuwjaar

Zoetermeer besteedt dit jaar aandacht aan de Chinese nieuwjaarsperiode. Samen met Zoetermeer 1000 zijn verschillende activiteiten georganiseerd. De feestelijkheden rond Sweetlake China beginnen op 9 februari in het Stadshart. Het hoogtepunt voor Zoetermeer is het bezoek van tien muzikanten en kunstenaars uit de Chinese stad Xiamen in de week van 18 februari. Zoetermeer heeft een vriendschappelijke band met Xiamen in de vorm van een citylink. De afgelopen jaren hebben op verschillende gebieden al uitwisselingen plaatsgevonden.

Programma Sweet(lake) China

Zaterdagmiddag 9 februari tussen 12.00 en 16.00 uur:

Alle kinderen mogen in het Stadshart lampionnen beschilderen met Chinese tekens. Er worden gelukskoekjes uitgedeeld en u kunt een ritje maken in een riksja.

Vrijdagmiddag 22 februari tussen 14.00 en 17.00 uur: Muzikanten van de universiteit van Xiamen geven muziekoptredens op traditionele Chinese instrumenten in het stadscentrum in de tent bij de schaatsbaan op het terrein tegenover het Stadstheater. Een kalligraaf van de Art Circle uit Xiamen verzorgt een workshop in de kunst van het schoonschrijven. Diverse restaurants verzorgen Chinese en Aziatische hapjes.

Vrijdagavond 22 februari vanaf 19.00 uur, traditionele afsluiting Chinese nieuwjaarsperiode:

Kinderen kunnen meelopen in een lampionnenoptocht. De lampionnen zijn vanaf 18.30 uur verkrijgbaar bij de tent bij de schaatsbaan. Het Chinese bedrijf Tiangxiang uit Zoetermeer heeft speciaal een groot aantal Chinese lampions laten overkomen. Vanaf 19.00 uur trekt de Lampionnenoptocht door het Stadshart, voorafgegaan door Muziek- en Showcorps Harpe Davids uit Zoetermeer. Aan het eind wacht in de tent voor alle deelnemende kinderen lekker warme chocolademelk. Aansluitend aan de optocht kunnen oudere bezoekers genieten van een optreden van de muzikanten uit Xiamen die om ongeveer 20.00 uur nog een concert zullen geven.

Zaterdag 23 februari tussen 13.00 en 17.00 uur

In de Stadshart Passage wordt weer de workshop Chinese kalligrafie gegeven en zijn er weer muzikale optredens. Ook worden er bij de schaatsbaan demonstraties icecarving gegeven. Met behulp van beitels worden uit blokken ijs fraaie ijssculpturen gemaakt.

Voor de meest actuele informatie over het programma zie: www.zoetermeer1000.nl en www.zoetermeer.nl.