Naturalis

Nationaal Natuurhistorisch Museum leiden

Sterkst bedreigde diergroep in kaart gebracht

PERSBERICHT
Leiden
5 februari 2008

Op zaterdag 9 februari 2008 wordt het eerste exemplaar van De Nederlandse steenvliegen gepresenteerd. De auteur, biologiestudent Bram Koese, heeft voor het eerst alle informatie over Nederlandse steenvliegen samengebracht. Steenvliegen zijn onhandig vliegende insecten, waarvan de larven leven in onvervuilde beken en rivieren. Vroeger kwamen in Nederland 27 soorten voor. Door waterverontreiniging verdwenen er daarvan maar liefst 17. Met een afname van meer dan 60% zijn steenvliegen de meest bedreigde diergroep in Nederland. Er is ook een lichtpuntje: door de verbeterde waterkwaliteit bestaat de kans dat sommige van de verdwenen steenvliegen terug zullen keren in ons land.

De resultaten van de inventarisatie zijn samengebracht in De Nederlandse steenvliegen (Plecoptera), de eerste aflevering van een nieuwe serie: Entomologische Tabellen. Dit zijn rijk geïllustreerde, eenvoudige tabellen waarmee een groep Nederlandse insecten op naam gebracht kan worden. Er wordt naar gestreefd om twee afleveringen per jaar te laten verschijnen. De serie wordt uitgegeven door de Nederlandse Entomologische Vereniging, EIS-Nederland en Museum Naturalis.

Persinformatie
Vragen Voor vragen kunt u terecht bij de auteur: Bram Koese, EIS-Nederland/Naturalis, koese@naturalis.nl, 071-5687413 of bij Astrid Kromhout, communicatieadviseur, 071-5687625.

Beeldmateriaal

Download het steenvliegenbiotoop met vervellingshuidje in hoge resolutie (1143 Kilobytes)

Download een algsteenvlieg in hoge resolutie (811 Kilobytes)

FAQ over Steenvliegen (603 Kilobytes)
Meer informatie en illustratiemateriaal is te vinden op www.naturalis.nl/ET.

Algemeen beeldmateriaal en het logo van Naturalis » Het beeldmateriaal is rechtenvrij en in hoge resolutie te downloaden.