Nederlandse Islamitische Omroep

Persbericht www.nioweb.nl

Documentaire: Nederlandse slachtoffers in kwestie Palestina?

Nederland, met de Tweede Wereldoorlog nog vers in het geheugen, betoonde zich de afgelopen decennia overwegend pro-Israëlisch. De laatste jaren lijkt hier een voorzichtige kentering in te komen. In zowel politiek als maatschappij wordt men zich bewuster van de Palestijnse kant van het verhaal. Nog steeds echter, blijkt dat een duidelijke pro-Palestijnse stem in Nederland niet altijd zonder slag of stoot naar buiten gebracht kan worden. Is de vrijheid van meningsuiting in Nederland dan toch niet zo open als vaak beweerd wordt?

In 2002 hees Gretta Duisenberg de Palestijnse vlag aan haar balkon in Amsterdam -Zuid. Het bleek het begin van een bijna voortdurende ophef rond haar persoon in binnen -- en buitenland. Nog steeds is haar missie niet volbracht en is zij van plan medio februari het getergde Gaza te bezoeken.

Oud-premier Dries van Agt pleit, na zijn politieke loopbaan, vurig voor de erkenning van 'het voortgaande en mateloze onrecht' dat het Palestijnse volk wordt aangedaan. Ook hij roept hiermee furieuze reacties op, maar staat op het standpunt dat hij niets meer te verliezen heeft. De van oorsprong Palestijnse chirurg Tariq Shadid werd wellicht het meest persoonlijk geraakt. Door zijn inzet voor de Palestijnse zaak raakte hij onder andere zijn baan als chirurg kwijt. Hij bezint zich op dit moment op emigratie naar een ander land.

Een indringende radiodocumentaire van de NIO met de persoonlijke verhalen van woordvoerder voor de Palestijnse Gemeenschap Nederland Tariq Shadid, Gretta Duisenberg (Stop de Bezetting) en oud -- CDA premier Dries van Agt.

De Horizon, zaterdag 9 februri 2008 tussen 19.30 en 20.10 op Radio 5

Wilt u reageren naar aanleiding van dit persbericht stuur dan een email naar redactie@islamitischeomroep.nl