RET

40 jaar metro in Rotterdam: bekijk een van de eerste Rotterdamse metrostellen

Maandag 04 februari
Op 9 februari 2008 bestaat de Rotterdamse metro 40 jaar. De metro van Rotterdam was de eerste in Nederland. Daarnaast was de metro voor veel Rotterdammers een symbool van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Van een metrolijntje van nog geen zes kilometer, waarvan het tracé liep tussen het Centraal Station en het Zuidplein, is het metronet van Rotterdam inmiddels uitgegroeid tot een toonaangevend en modern vervoerssysteem. Daarbij zijn in de loop der jaren vertakkingen aangelegd naar randgemeenten zoals Spijkenisse, Capelle aan den IJssel en Schiedam.

Op 10 februari a.s. organiseert de stichting RoMeO (Rotterdams Openbaar Vervoer Museum en Exploitatie Oldtimers) een open dag in de voormalige RET-remise Hillegersberg, waar het oudste overgebleven Rotterdamse metrostel in beheer is voor restauratie. U bent die dag tussen 11.00 uur en 17.00 uur van harte welkom. Het metrostel is bijzonder, omdat het op 9 februari 1968 de toenmalige Prinses Beatrix en Prins Claus vervoerde tijdens de officiële opening. Medewerkers van de stichting RoMeO geven u graag uitleg over het metrostel en de historie ervan. Natuurlijk is er de mogelijkheid om foto's te maken. Daarnaast is er een foto-expositie over de beginjaren van de Rotterdamse metro, die vanaf 9 februari ook in de RET Servicewinkel te bekijken is.

Tramremise Hillegersberg is gevestigd aan de Kootsekade 19 in Rotterdam en is het makkelijkst te bereiken met het openbaar vervoer. Vanuit het centrum van Rotterdam neemt u tramlijn 4 (richting Molenlaan) of tramlijn 8 (richting Kleiweg) en stapt u uit bij de halte Station Noord. Vanaf daar is het nog een kleine tien minuten lopen.

o Wilt u meer informatie? Kijk dan op de website van de stichting RoMeO.

---