Gemeente Rotterdam

Nr 25
6 februari 2008

Start Armoede Nee. Meedoen Ja.
Een week extra aandacht voor armoedeaanpak Rotterdam

Op zaterdag 9 februari opent Wethouder Jantine Kriens (Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijke opvang) de week Armoede Nee. Meedoen Ja op de Afrikaandermarkt in Rotterdam. De week van 9 tot en met 14 februari, staat geheel in het teken van de aanpak van armoede in Rotterdam.

Met de opening van de week, geeft wethouder Kriens ook het startsein voor een campagne die Rotterdammers met laag inkomen moet stimuleren meer gebruik te maken van inkomensondersteuning. Zaterdagmiddag zal een team van de gemeente Rotterdam op de Afrikaandermarkt mensen informeren over hoe ze aanspraak kunnen maken op extra geld of eventuele schulden kunnen aanpakken. Bij de Speeltuinvereniging Afrikaanderplein wordt vanaf 12.30 uur speciaal voor kinderen vanaf 8 jaar de gratis training Bedenk goed wat je met je Euro doet gegeven.

Weekprogramma
Gedurende de week zijn er verschillende evenementen in het kader van armoede-aanpak. Dinsdag 12 februari is er een workshop van Dress For Succes. Mensen die vanuit een uitkeringssituatie gaan solliciteren, krijgen advies over hoe zij goed en representatief voor de dag kunnen komen. Op woensdag 13 februari is er een gratis poppenvoorstelling voor kinderen in het Bibliotheektheater. Woensdag en donderdag zijn ouderenteams op verschillende markten actief om Rotterdamse senioren te adviseren over geld waar zij aanspraak op kunnen maken. De week sluit donderdag 14 februari af met een conferentie over armoedebestrijding en schuldhulpverlening.

Offensief tegen de armoede
Rotterdam zet stevig in op de aanpak van armoede; elke Rotterdammer moet kunnen meedoen. Het Rotterdamse beleid richt zich op alle Rotterdammers met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum. Het Rotterdamse college van B en W wil het bereik van de bijzondere bijstand vergroten. Ook wordt bureaucratie aangepakt door het verminderen van onnodige regels, worden extra gelden automatisch verstrekt en aanvraagprocedures makkelijker gemaakt. Deze maatregelen samen vormen een offensief tegen de armoede. Voor deze intensivering is jaarlijks 4 miljoen euro extra uitgetrokken. Het bestrijden van armoede is één van de ambities van het Rotterdamse college om het sociale klimaat in de stad te verbeteren. Daarnaast is er bijzondere aandacht voor werk, taal, opleiding, activerende zorg en sociale binding.

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam