Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 9 februari 2008

PROTESTACTIE TEGEN DE RECENTE VERBODEN OP DE BASKISCHE POLITIEKE PARTIJEN EHAK EN ANV

Het Baskenland Informatiecentrum roept op om te protesteren tegen het verbod door de Spaanse justitie van 8 februari 2008 op de Baskische politieke partijen EHAK en ANV door op de website www.vredesprocesbaskenland.nl een proteststem uit te brengen voor de verboden partij ANV.

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen per e-mail: info@baskinfo.org of per telefoon: 06 - 52 54 57 53. Of bezoek onze website www.baskinfo.org

VOOR HET RECHT OP ZELFBESCHIKKING VAN BASKENLAND!
VOOR EEN ONAFHANKELIJK EN LINKS BASKENLAND!
STEM ANV!

Opnieuw verbiedt Spanje democratische politieke partijen uit Baskenland. Opnieuw wordt een belangrijk deel van het Baskisch electoraat uitgesloten van deelname aan de verkiezingen. Na een eerder verbod op de partij Batasuna en opvolgende partijen van de Baskische linkse onafhankelijkheidsbeweging - sinds 2003 worden alle partijen die de optie van een links en onafhankelijk Baskenland vertegenwoordigen stelselmatig verboden - verbied Spanje nu de partijen EHAK en ANV. Terwijl Spaanse politici van de Baskische onafhankelijkheidsbeweging eisen dat zij enkel nog democratische middelen gebruiken om hun doel te bereiken, maken ze het diezelfde beweging onmogelijk om zelfs maar aan verkiezingen deel te nemen. De zogenoemde 'Transitie' - de overgang van de dictatuur naar een parlementaire democratie - is niet alleen nooit voltooid maar wordt zo ook gedeeltelijk weer teruggedraaid.

De Accion Nacionalista Vasca, de ANV, dateert van voor deze 'transitie', zelfs van voor de Spaanse burgeroorlog en de daaropvolgende dictatuur. De ANV is een linkse partij die zich in 1930 afsplitste van de rechtse Baskische nationalistische beweging. Zij aan zij met onder andere de Spaanse sociaaldemocraten vocht zij voor, tijdens en na de Burgeroorlog tegen het fascisme van het Francoregime. De kleine en pas opgerichte ANV was een trouw verdediger van de uiteindelijk door Franco omvergeworpen tweede republiek. De partij nam met vier bataljons deel aan de strijd en 550 ANV leden stierven in de verdediging van de republiek. In de laatste jaren van die republiek nam de ANV zelfs zitting in de Baskische regering en na de overwinning van de fascisten nam de ANV samen met de sociaaldemocraten zitting in meerdere Baskische regeringen in ballingschap en comités ter voorbereiding op de terugkeer van de democratie in Spanje.

De ANV is het gewend om verboden te zijn, zij is veertig jaar lang illegaal geweest. Maar zij had nooit kunnen verwachten dat haar voormalige strijdmakkers van de PSOE meer dan dertig jaar na de dood van de dictator zouden samenspannen met de erfgenamen van die dictator om de partij opnieuw te verbieden.

De ANV staat voor een links en onafhankelijk Baskenland. De ANV wil dat doel op democratische wijze bereiken - zij verwerpt in haar statuten het gebruik van geweld - en eist van Spanje dat zij haar politieke systeem zo aanpast dat dit ook mogelijk is. De ANV eist, met andere woorden, dat de Basken zelf hun politieke toekomst mogen bepalen. Madrid reageert met een verbod. Niet alleen op de ANV maar op elke organisatie die deze doelen nastreeft. Het argument is dat deze organisaties de doelen van ETA nastreven zonder de door ETA gehanteerde middelen te veroordelen. Daarmee worden niet alleen de door ETA gebruikte middelen verboden maar ook de door haar nagestreefde doelen. Dat heet politieke vervolging.

Het Baskenland Informatie Centrum roept op om tegen deze gang van zaken te protesteren en op te komen voor de democratische rechten van de Baskische bevolking door op de website www.vredesprocesbaskenland.nl een symbolische stem uit te brengen op de ANV.

Met vriendelijke groet
Jeroen Hanenbergh & Stan Baggen, Baskenland Informatie Centrum

BIC
Postbus 2884
3500 GW Utrecht
www.baskinfo.org
www.vredesprocesbaskenland.nl
info@baskinfo.org