Politie Friesland

Politieberichten van zaterdag 9 februari

Fryslân, 09-02-2008 o Politieberichten van vrijdag 8 februari 07.00 uur t/m zaterdag 9 februari 11.00 uur.

Sijbrandahuis: twee rijbewijzen ingevorderd na forse
snelheidsovertreding
De politie heeft donderdagmiddag op de Birdaarderstraatweg de rijbewijzen van twee automobilisten ingevorderd na forse
snelheidsovertredingen. Een 47-jarige automobilist uit Rotterdam passeerde de controle met de lasergun met 130 kilometer per uur, terwijl 60 kilometer is toegestaan. Niet veel later passeerde een 25-jarige automobilist uit Gytsjerk de controle met 133 kilometer per uur. De twee bestuurders kregen een stopteken, waarna de rijbewijzen werden ingevorderd. Tevens werd er proces-verbaal opgemaakt. De auto van de Gytsjerker werd ook in beslag genomen.

Heerenveen: verkeerscontrole bij scholen
De politie heeft vrijdagochtend verkeerscontroles gehouden bij meerdere basisscholen in de gemeente Heerenveen. Daarbij werd in het kader van de verkeersveiligheid in het bijzonder gecontroleerd op het gebruik van veiligheidsmiddelen, zoals autogordels en kinderzitjes. In totaal waren 24 bestuurders in overtreding. Daarnaast werden nog tien bestuurders betrapt op andere overtredingen, zoals beslagen ruiten, geen voorrang verlenen en geen rijbewijs kunnen tonen. In één geval werd bekeurd; de overigen kregen in verband met de CAO-acties een waarschuwing.

Drachten: woninginbraak
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de
Schwartzenberghlaan in de nacht van donderdag op vrijdag. Men kwam binnen door te hengelen. Er is een laptop, een dvd/speler, een gsm, en een portemonnee met geld gestolen. De 21-jarige bewoonster deed aangifte.

Leeuwarden: gewonde bij keukenbrandje
De politie heeft vrijdagmiddag geassisteerd bij een brandje in een woning aan de Fogelsanghstate, waarbij de 19-jarige bewoner gewond raakte. In de keuken was de vlam in een pannetje met olie geslagen. Met een geleende brandblusser probeerde de jongeman het vuur te doven. Daarbij liep hij tweede en derdegraads brandwonden aan zijn arm op. Ook had hij door de rookontwikkeling ademhalingsproblemen. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De brandweer bluste het vuur.

Terschelling West: brandstichting
De politie geeft vrijdagmiddag een brand onderzocht in een oude caravan op een voormalig volkstuintje aan de Dellewal. De brandweer kon niet voorkomen dat de caravan geheel uitbrandde en dat een naast gelegen schuurtje gedeeltelijk verbrandde. Omdat dit schuurtje was gedekt met asbest, is uit voorzorg de directe omgeving afgezet. Zaterdag zal door de gemeente een nader onderzoek naar mogelijke asbestvervuiling worden ingesteld. De oorzaak van de brand is mogelijk brandstichting door spelende kinderen.

Leeuwarden: snorfietser gewond bij aanrijding
De politie heeft vrijdagmiddag een onderzoek ingesteld naar een aanrijding op de Snekertrekweg tussen een autobus en een snorfiets. Beide voertuigen kwamen uit de richting van de Zuidersingel; de bus over de rijbaan en de snorfiets over het fietspad. De bus, bestuurd door een 61-jarige man uit Dongeradeel, sloeg linksaf en kruiste daarbij het fietspad. Daar reed juist de snorfiets, bestuurd door een 19-jarige man uit Boksum. Een aanrijding was het gevolg, waarbij de Boksumer onder een voorwiel van de autobus kwam. Hij is met ernstig beenletsel overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Gorredijk: vernieler op heterdaad aangehouden
De politie heeft vrijdagnacht een 17-jarige jongen uit Tijnje op heterdaad aangehouden bij de vernieling van een fiets. De jongeman maakte deel uit van een groepje van drie. Een surveillerende politieman zag dat de knapen op de Hoofdstraat sleepten met karretjes van een supermarkt. Nadat ze de karren lieten staan, pakte de verdachte een fiets en gooide die op de grond. Daarna sprong hij een paar keer op het achterwiel en probeerde de fiets om een lantaarnpaal te buigen, wat niet lukte. Hierop werd hij aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. De winkelwagentjes werden door de andere twee knapen teruggebracht. De eigenaar van de fiets is nog niet bekend.

Sneek: aanhouding voor bezit harddrugs
De politie heeft zaterdag een 27-jarige man uit Workum aangehouden op verdenking van het bezit van drugs. De verdachte werd omstreeks 02.35 uur met zijn auto gecontroleerd op de Pieter Zeemanstraat. Omdat er een vermoeden was dat de verdachte in het bezit was van verdovende middelen, werd zijn auto onderzocht. Daarbij werd een flesje GHB aangetroffen. De verdachte werd aangehouden. Bij de fouillering werden een wikkel speed en een zakje speed in zijn kleding gevonden. De verdachte werd voor nader onderzoek ingesloten. Omdat hij mogelijk ook onder invloed was van verdovende middelen, is ook een bloedproef van hem afgenomen.

Dokkum: indringer op heterdaad aangehouden
De politie heeft zaterdagochtend een 27-jarige man uit Dokkum aangehouden op verdenking van een insluiping in een
gemeenschapscentrum aan de Oranjewal. Nadat het alarm van dat pand was afgegaan, stelde de politie direct met onder andere een politiehond een onderzoek in. In een afgesloten deel van het gebouw werd de verdachte aangetroffen. Hij verklaarde door een openstaande deur binnen te zijn gekomen. Wat hij in het pand moest, is nog niet duidelijk. Dat wordt onderzocht. De verdachte is ingesloten.

Harkema: autobrand
De politie heeft vrijdagmiddag geassisteerd bij een brand in een personenauto met aanhangwagen aan de Bolster. Een 41-jarige man uit Harkema wilde de auto tevergeefs starten. Nadat hij weggelopen was, hoorde hij een knal en zag dat de auto in brand stond. De brandweer kwam ter plaatse en doofde het vuur. De auto en het gereedschap dat daar in lag gingen verloren. Ook de aanhangwagen raakte beschadigd.

Fryslân: alcohol in het verkeer, vier rijbewijzen ingevorderd De politie heeft vrijdagavond en -nacht tegen zestien bestuurders proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed en een rijverbod opgelegd. Zeven daarvan werden betrapt bij een grote controle in Achtkarspelen en Kollumerland. Door 28 politiemensen, ondersteund door vier man van VVN, werden daar 570 bestuurders gecontroleerd.
Van de zestien overtreders moesten vier het rijbewijs inleveren of hadden dat al eerder gedaan. Dat waren (achtereenvolgens tijd en plaats, verdachte, uitslag ademanalyse, eventuele bijzonderheden): Zaterdag 0.30 uur, Snitserdyk in Dearsum, 37-jarige bestuurder van een personenauto uit Sneek, 625 ug/l;
Zaterdag 01.00 uur, Lauwersmeerweg in Kollum, 43-jarige bestuurster van een personenauto uit Kollum, 700 ug/l;
Zaterdag 02.40 uur, Koarteloane in Kollumerzwaag, 38-jarige bestuurder van een personenauto uit Kollumerzwaag, 430 ug/l, betrof beginnend bestuurder;
Zaterdag 02.45 uur, Bredyk in Hijum, 38-jarige bestuurder van een personenauto uit Rohel, 910 ug/l, zijn rijbewijs was al eerder ongeldig verklaard en hij had een rijverbod. Ook voor deze zaken wordt proces-verbaal opgemaakt.