Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Bergen op zoom, 9 februari 2008

BERGEN OP ZOOM, 9 februari 2008

Twee aanhoudingen na huiselijk geweld

ROOSENDAAL: Naar aanleiding van een melding van huiselijk geweld heeft de politie vrijdagavond beide partijen aangehouden. Al geruime tijd zijn er problemen die vrijdagavond, onder invloed van alcohol, weer de kop op staken. Over en weer werd gedreigd waarna de één de ander een mes op de keel zetten. Vervolgens sloeg de ene partij met een stuurslot op het hoofd van de andere partij. Wie nu uiteindelijk wat heeft gedaan is op dit moment nog niet duidelijk. Om die reden is besloten om beide partijen, een 45-jarige inwoner van Bergen op Zoom en een 50-jarige inwoonster van Roosendaal, aan te houden. Het incident had plaats in een woning in het centrum van Roosendaal. De 45-jarige verdachte is in verzekering gesteld. De 50-jarige inwoonster van Roosendaal is na verhoor heengezonden.

Vier motorrijders raken rijbewijs kwijt bij grove snelheidsovertreding

STEENBERGEN: Vier motorrijders die van het mooie weer gebruik maakte om eens lekker te toeren zijn vrijdagmiddag hun rijbewijs kwijtgeraakt. Het viertal reed over de Dinteloordseweg in Oud Gastel in de richting van Steenbergen. Een video-auto van het Verkeershandhavingsteam had het viertal gesignaleerd en hun snelheid gecontroleerd. Toen het viertal terug reed vanuit de richting Steenbergen in de richting van Oud Gastel bleek het viertal met een gecorrigeerde snelheid van 149 km per uur te rijden. Op deze weg is 80 km per uur toegestaan. Het viertal waarvan een drietal 23-jarige en een 24-jarige inwoner van Geertruidenberg en Raamsdonksveer zijn staande gehouden waarna zij direct hun rijbewijs konden inleveren. De officier van justitie is Breda beslist of het viertal, waarvan er drie beginnend bestuurder zijn, hun rijbewijs terug krijgt. Tegen hen zal proces-verbaal op worden gemaakt. Dubbel pech voor het viertal bestond uit het fiet dat er op het moment van de snelheidsovertreding ook nog opnamen zijn gemaakt door het programma Wegmisbruikers.

Te diep in het glaasje gekeken, rijbewijs kwijt

FIJNAART: 15 glaasjes bier was toch echt teveel voor een 47-jarige inwoner van Fijnaart toen hij achter het stuur vandaan werd gehaald. De man werd door de politie rijdend in zijn bedrijfsauto staande gehouden op de Molenstraat. Uit de blaasproef bleek de man 850 ug/l blies. Het rijden onder invloed van alcohol is een misdrijf. Bij relatief lichte overschrijdingen van de alcohollimiet (tussen 220ug/l en 350 ug/l), geeft de politie de overtreder een bekeuring. Zwaardere overtredingen (boven 350 ug/l) worden voorgelegd aan het Openbaar Ministerie. Als het alcoholgehalte van de adem van de bestuurder hoger is dan 570 ug/l wordt het rijbewijs van de betreffende verdachte ingevorderd. Een beginnend bestuurder is al in overtreding bij een ademalcoholgehalte van 88 ug/l. Ook het rijbewijs van een beginnend bestuurder wordt eerder ingenomen, namelijk al bij 350 ug/l.

De straffen voor rijden onder invloed variëren van een boete tot gevangenisstraf. Iemand die onder invloed rijdt, krijgt altijd rijverbod opgelegd, zodat het alcohol in het lichaam af kan breken voordat de automobilist opnieuw achter het stuur stapt. De rechter kan naast de straf ook maatregel opleggen in de vorm van een ontzegging van de rijbevoegdheid opleggen of een verplichte cursus (Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer).

Het rijbewijs van de man is ingevorderd. De officier van justitie zal bepalen of en wanneer de man zijn rijbewijs terug krijgt. Er zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Auteur: Nicolette Bovenhorst