Stichting Vluchteling ontvangt geld voor hulp vluchtelingen Kenia

09/02/2008 15:35



Stichting Vluchteling giro 999



Persbericht

Den Haag, 9 februari 2008

Stichting Vluchteling ontvangt geld van Buitenlandse Zaken voor hulp aan vluchtelingen Kenia

"Het geweld tegen vrouwen en kinderen heeft de afgelopen weken ernstige vormen aangenomen. Het geld van het Ministerie van Buitenlandse Zaken kan onmiddellijk worden ingezet op maatregelen ter preventie en bescherming van geweld en verkrachting, maar ook voor opvang van de slachtoffers", aldus Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling.

Vanochtend verstrekte minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking in Kenia 700.000 euro aan Stichting Vluchteling voor hulp aan de honderdduizenden mensen die in Kenia op de vlucht zijn geslagen voor het geweld. Stichting Vluchteling heeft uit eigen middelen nog eens een bedrag vrijgemaakt van 425.000 euro. Al eerder zegde de Stichting 100.000 euro toe. In totaal heeft Stichting Vluchteling 1,2 miljoen euro beschikbaar voor de hulp aan de slachtoffers in Kenia.

Het geld zal besteed worden aan verschillende projecten. Zo krijgen ruim 40.000 vluchtelingen in de Rift Valley schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. Er is veel aandacht voor de bescherming van vrouwen en kinderen. Zo wordt extra verlichting aangebracht en benzineoventjes geleverd zodat de vrouwen niet meer het kamp uithoeven om hout te sprokkelen. Want dat maakt ze erg kwetsbaar voor aanrandingen.

Mobiele klinieken bieden medische zorg aan 50.000 ontheemden in de sloppenwijken van Nairobi en de Rift Valley. Ook worden er in verschillende vluchtelingenkampen noodhulpgoederen en voedselpakketten uitgedeeld.

Tineke Ceelen is blij met extra toegezegde hulp van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Vorige week was zij in Kenia en bezocht zij o.a. een opvangcentrum voor vluchtelingen. Volgens Tineke Ceelen was de hulpverlening volstrekt onvoldoende. "Nu begint de hulp langzaam op gang te komen. Het uitdelen van schoon drinkwater en het verbeteren van sanitaire voorzieningen is absoluut nodig om ziekten te voorkomen."

Gironummer 999 staat open voor hulp aan de slachtoffers.