Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

DWARS, GroenLinkse Jongeren

DWARS: prestatiebeurs brengt studenten diep in de schulden

Utrecht 10-02-2008

Vrijdag werd bekend gemaakt dat de gezamenlijke studieschuld van studenten in Nederland meer dan 240 miljoen euro bedraagt. Deze schuld bestaat voor een deel uit het bedrag dat studenten naast de basis en aanvullende beurs extra kunnen lenen. Een groot deel van de schuld betreft de Prestatiebeurs, het bedrag dat studenten moeten terugbetalen op het moment dat zij stoppen met studeren of langer dan tien jaar over hun studie doen. Op dit moment heeft één op de vier studenten te kampen met een studieschuld. DWARS-voorzitter Joeri van der Hoff kan zich niet voorstellen dat de samenleving deze bagage aan haar toekomst wil meegeven. "De overheid heeft de afgelopen jaar haar focus niet gelegd op de kwaliteit van het Hoger Onderwijs, maar op de eigen verantwoordelijkheid van studenten, met een gezamenlijke schuld van meer dan 240 miljoen euro als gevolg en dat is onaanvaardbaar"

Het is opvallend dat één op de zeven studenten na het derde jaar toch besluit te stoppen met studeren. Hiernaast lukt het een groot deel van de studenten niet om binnen tien jaar de studie af te ronden. "Confronterende cijfers die er op wijzen dat er veel problemen zijn met de kwaliteit van het Hoger Onderwijs in Nederland" aldus Van der Hoff. "Jarenlang heeft men in Den Haag gedacht dat financiële prikkels het middel zijn om studenten beter en sneller te laten studeren. Het tegendeel blijkt nu bewezen te zijn".

DWARS is van mening dat goed en motiverend onderwijs met inspraakmogelijkheden voor studenten en goede studiebegeleiding, punten zijn die studenten werkelijk aan hun studie moet binden en studenten motiveren

Als tegenhanger van de Prestatiebeurs heeft GroenLinks, in samenwerking met de LSVb en de PvdA, de Academicibelasting of Studietax ontwikkeld. Een bekostigingssysteem waarin de autonomie van de student centraal staat. Studenten zijn met de studietax niet meer afhankelijk van ouders of een bijbaantje omdat de maandelijkse toelage de primaire kosten van studenten dekt. De studietax gaat uit van een eigen bijdrage na de studie middels een progressieve belastingheffing. Een eigen bijdrage op basis van de inkomsten die studenten na hun studie hebben. Op deze manier hoeven studenten zich niet druk te maken over een torenhoge studieschuld, wat nu dus een probleem is gebleken.

Tijdens het vragenuurtje aanstaande dinsdag zal GroenLinks-kamerlid Tofik Dibi minister Plasterk naar de kamer roepen en hem oproepen om in te grijpen. DWARS steunt Tofik in zijn oproep en wil de minister dringend verzoeken om het voorstel van de Studietax weer in overweging te nemen.

DWARS, GroenLinkse Jongeren is de onafhankelijke politieke jongerenorganisatie van GroenLinks. E: dwars@dwars.org, I: www.dwars.org

NOOT voor redacties