Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Bergen op Zoom (10-02)

BERGEN OP ZOOM, 10 februari 2008

Bekladders van basisschool op heterdaad betrapt

ROOSENDAAL: Twee minderjarigen zijn zaterdagavond 9 februari opgepakt na het bekladden van een muur van een basisschool aan de Damastberg. Het gaat om een meisje van 12 en een jongen van 13 jaar oud, beiden afkomstig uit Roosendaal.

Ze pleegden het feit nadat ze watervaste stiften hadden gevonden. Een getuige informeerde de politie, waarna hun arrestatie volgde. Het tweetal is ingesloten en in verzekering gesteld. Uiteraard zijn hun respectievelijke ouders op de hoogte gesteld van de gebeurtenissen. Het duo wist kennelijk niet goed waar ze mee bezig waren, want de teksten / afbeeldingen hadden een racistisch en discriminatoir karakter. Zo bleek tijdens het verhoor dat het meisje de betekenis van de door haar getekende hakenkruizen niet eens kent. Verder kwam aan het licht dat de twee vermoedelijk ook verantwoordelijk zijn voor eerder gemaakte graffiti (o.a. op lantaarnpalen, prullenbakken, poorten en twee personenautos).

Proces-verbaal vanwege bezit stiletto

ROOSENDAAL: De portier van een horecagelegenheid aan de Bloemenmarkt vond bij een van de bezoekers een mes. Dat gebeurde zondag 10 februari om 02.00 uur tijdens een veiligheidsfouillering. De politie werd erbij gehaald, waarna de arrestatie van de 25-jarige inwoner van Roosendaal volgde.

Het ging om een stiletto met een lemmetlengte van 9.5 cm. Dit soort wapens zijn in Nederland verboden en vallen onder de Wet Wapens en Munitie. Zeker in horecagebieden treedt de politie streng op tegen wapenbezit. De man kreeg dan ook een proces-verbaal en het mes is in beslag genomen om vernietigd te worden.

Een stiletto is een opvouwbaar mes dat zich, na een druk op de knop, door middel van een veer automatisch opent. Vaak is het lemmet dubbelsnijdend, wat bij een steekbeweging extra penetratievermogen geeft en dus ernstigere verwondingen oplevert.

Oorzaak: drank

ROOSENDAAL: Op zondag 10 februari 2008, omstreeks 05.05 uur kreeg de politie het bericht dat er een winkelruit vernield was aan de Raadhuisstraat in Roosendaal. Het ging om een ruit van 2.00 bij 2.50 meter groot. Volgens de melding was dat gedaan door een jongeman, die kennelijk uit boosheid tegen van alles aan sloeg en schopte. De agenten hielden de 20-jarige Roosendaler in de nabije omgeving aan en namen het mee naar het politiebureau. Daar is hij zondagochtend verhoord. Hij kon zich van het hele voorval niets herinneren. Overmatig alcoholgebruik zou daar de oorzaak van zijn. De Roosendaler kreeg proces-verbaal en draait op voor het schadebedrag.

ZEVENBERGEN: Peperspray was nodig om het verzet van een dronken automobilist te breken. Agenten betrapten de man zondag 10 februari kort na middernacht op De Langeweg. De man reageerde direct verbaal erg agressief en weigerde om mee te gaan. Toen hij zich met geweld verzette tegen zijn arrestatie, moesten de agenten peperspray gebruiken om hem onder controle te krijgen. Dat lukte en de man moest mee naar het bureau. Daar werd hij eerst behandeld vanwege de peperspray en vervolgens moest hij een ademanalyse ondergaan. De uitslag bedroeg 840 ug/l. Veel meer dan de toegestane waarde van 220 ug/l en reden om het rijbewijs in te vorderen. Dat kon niet meer, want dat was in september jl. al gebeurd, eveneens op basis van alcoholgebruik in het verkeer. De man pleegde dus (naast het rijden onder invloed) een tweede verkeersmisdrijf, namelijk het rijden tijdens de invordering van het rijbewijs. De 37-jarige man uit Zevenbergschen Hoek kreeg proces-verbaal en een rijverbod van 10 uur. Hij is om 02.30 uur weer in vrijheid gesteld.

ROOSENDAAL: Een 37-jarige inwoner van Roosendaal moest zijn rijbewijs aan de politie inleveren. Aan zijn rijgedrag was duidelijk te zien dat er alcohol in het spel en dus reden voor een controle. Dat gebeurde zondag 10 februari om 01.10 uur op de Markt in Roosendaal. De verdachte werd gearresteerd en overgebracht naar het politiebureau. De ademanalyse-apparatuur gaf een uitslag van 675 ug/l, terwijl 220 ug/l. de wettelijk toegestane maximum grens is. De agenten maakten proces-verbaal tegen de man op. Daarnaast kreeg hij een rijverbod van 7 uur opgelegd. Verder heeft de politie een verzoek gedaan aan het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen om te onderzoeken of de verdachte nog wel beschikt over de lichamelijke en/of geestelijke geschiktheid, om motorrijtuigen te besturen.

Joyriders ingerekend

ROOSENDAAL: De politie arresteerde in de nacht van zaterdag 9 februari op zondag 10 februari drie minderjarigen op verdenking van joy-riding. Het drietal reed rond 03.45 uur met gedoofde lichten over de Burgemeester Freijterslaan en probeerde zich aan een politie controle te onttrekken. Zelfs toen de politie auto met zwaailicht en sirene achter hen reed, wilden ze niet stoppen. Ze reden zichzelf tenslotte klem in het doodlopende gedeelte van de Laan van Henegouwen en belandden met de auto op een paaltje. De drie vlogen daarna de auto uit in een poging te ontkomen. Twee van hen (15 en 17 afkomstig uit Roosendaal) verstopten zich in een rioolbuis van een sloot maar werden door agenten kletsnat ingerekend. De derde verdachte, een 16-jarige inwoner van Geldrop werd door een politiehond achterhaald. Hij was de bestuurder geweest en had de auto van zijn ouders zonder toestemming meegenomen.

Arrestatie vanwege drugsbezit

ZEVENBERGEN: Op zondag 10 februari om 01.20 uur arresteerde de politie een 19-jarige man uit Zevenbergen vanwege overtreding van de Opiumwet. De man bevond zich op de parkeerplaats van het station en gedroeg zich verdacht. Bij controle roken de agenten de lucht van wiet. De man bleek een gripzakje met hasj bij zich. In de kofferbak van zijn auto vonden de agenten een rugzak met nog eens 23 gripzakjes. In alle zakjes zat een wit poeder, vermoedelijk harddrugs. De 19-jarige verdachte is aangehouden en ingesloten. Zijn drugs zijn in beslag genomen. Het Courage-team gaat verder onderzoek doen in deze zaak.

Over Courage:
In 2003 is een speciaal politieteam in het leven geroepen, dat zich richt op het aanpakken van drugscriminaliteit en overlast op straat. Binnen Courage werken de gemeenten samen met o.a. de politie (aanpak van drugscriminaliteit en overlast op straat), het Openbaar Ministerie (vervolging), de Belastingdienst (opleggen van aanslagen en het innen van belastingschulden) en het Veiligheidshuis (persoonsgebonden aanpak gericht op voorkomen van herhalingsgedrag). Verder leveren ook woningbouwverenigingen en energiemaatschappij Essent een bijdrage aan de bestrijding van drugs.

Politie pakt veelpleger op

ROOSENDAAL: Agenten zagen dat een goede bekende spullen weggooide in een prullenbak toen hij de politie zag aankomen. Bij nader onderzoek bleek het om drie bankpassen / creditcards te gaan, met verschillende tenaamstellingen. De man werd vervolgens aangehouden op verdenking van diefstal of heling. Het gaat om een 44-jarige inwoner van Roosendaal die te boek staat als veelpleger. Bij controle bleek dat hij een vleesmes en een schroevendraaier in zijn broeksband had zitten. Ook deze voorwerpen zijn in beslag genomen. De verdachte is voor nader onderzoek ingesloten.

Een 'veelpleger' is een persoon van 18 jaar of ouder die over een periode van 5 jaar meer dan 10 processen-verbaal tegen zich op zag maken, waarvan ten minste één proces-verbaal in de afgelopen anderhalf jaar. De politie is deze veelplegers actief aan het opsporen. Het Openbaar Ministerie Breda, de politie Midden en West Brabant en de penitentiaire inrichtingen in Breda en Tilburg pakken veelplegers gezamenlijk aan. De aanpak omvat werkafspraken tussen de organisaties en heeft als doel de veiligheid te vergroten door middel van o.a. een zo lang mogelijke detentie voor veelplegers.

Auteur: Jeroen Steenmeijer