KNHS


KNHS Regiokampioenschappen Limburg springen paarden 11 februari 2008

De Regiokampioenschappen springen paarden werden 9 en 10 februari voor de regio Limburg gehouden. In de klasse B tot en met dubbel Z waren het de amazones die met de titels naar huis gingen. Daarnaast werd er gestreden om de felbegeerde startbewijzen voor het KNHS Kampioenschap springen dat op 14, 15 en 22 maart in Ermelo gehouden wordt.

Beginners
In de klasse B, beginners, ging de titel naar Joyce van Cranenbroek uit Baexem. De titel is hier voor de combinatie die uiteindelijk na een foutloze voorronde en een foutloze barrage de hoogste stijlpunten scoort. Van Cranenbroek, getraind door Wiebe van de Kley uit Meijel, die de barrage reed met het zevenjarige paard genaamd Warsteiner (v. O Two Step G) kreeg in totaal door de jury 107,5 stijlpunten toebedeeld. Hiermee had zij zes punten voorsprong op Anneloes Engels uit Helden met Sarissa. Van Cranenbroek: Ik heb het hele seizoen bovenaan meegereden in deze klasse. Er zat dan ook wel een kans dat ik bij het kampioenschap ook hoog zou eindigen. De barrage heb ik niet extra netjes gereden maar gewoon alsof het ook op tijd zou gaan met korte wendingen en behoorlijke snelheid. Het winnende paard is in eigendom van vader Van Cranenbroek en gefokt door de voorheen in Baexem en nu in Frankrijk wonende Jaap Meulendeijk.

Licht
De laatste barragerit in de klasse L, licht, was voor de 23-jarige Judith van Neer uit Beesel een alles of niets rit. Tot dan ging haar clubgenote Maud Schouwenburg met Chiara Wz aan kop in een tijd van 31,65. Na twee foutloze manches hadden dertien combinaties zich geplaatst voor de uiteindelijke finale om de kampioenstitel. Van Neer reed met haar paard Virenity, een zesjarig merrievos (v. Royal Bravour), een supersnelle rit met enkele zeer gewaagde korte wendingen wat haar een finishtijd opleverde van 30,70 bijna een seconde sneller dan Schouwenberg. Van Neer: Het is voor mij de eerste keer in de springsport dat ik een kampioenstitel behaal. Ik rij Virenity nu anderhalf jaar nadat deze door John Driessen zadelmak gemaakt en aangereden was. Driessen geeft mij nu nog steeds springles en daarnaast krijg ik ook nog dressuurles van Suzanne Schattorie. Als laatste startster was het de enige mogelijkheid om nog kampioen te worden een rit te rijden met een alles of niets instelling. Vooral tussen hindernis vijf en acht heb ik een superkorte wending gemaakt en op de rechte stukken heb ik helemaal voluit gereden wat mij uiteindelijk bijna een seconde tijdwinst opleverde. Half maart start ik in ieder geval bij het NK in Ermelo en probeer ik dit nog een keer te herhalen.

Midden
Ooit zie ik andere ruiters denken van daar komt ze met haar pony maar als ze dan zien hoe gemakkelijk en snel ik de barrage kan rijden gaat dat vanzelf over aldus de 15-jarige Verne Janssen uit Merselo die de kampioenstitel in het springen klasse M, midden, op haar naam zette. Nadat in de eerste ronde achttien van de vijftig combinaties foutloos bleven kwamen er in de tweede ronde nog acht foutlozen door het lastige parcours waar vooral op de laatste hindernis nog veel fouten werden gemaakt. Als zesde barragekandidaat zette Janssen, met de 15-jarige donkerbruine Little Mistery (v.Topas), na een zeer snelle foutloze ronde een tijd neer van 36,32. Daarna probeerde Jody van Gerwen uit Limbricht met Cashmira deze tijd nog te verbeteren maar met een eindtijd van 36,62 lukte dat net niet. De laatste barragekandidaat, de voor de organiserende club Heibloem rijdende, Roy Hendriks zette met zijn paard Urzo alles op alles om de titel alsnog binnen te halen. Met de eindtijd van Hendriks, die zich te veel door het publiek liet opzwepen, van 35,48 seconden zat het wel goed maar hij pakte ook twee balken mee in zijn supersnelle barrage. Janssen na de huldiging: Mijn paard is door mijn vader zelf gefokt en door mijn oudste broer opgeleid. Mijn twee andere broers hebben hier ook al mee gereden en nu rij ik er al drie jaar mee. Ik heb er een heel fijn paard aan omdat zij in de barrage heel snel is en ik met haar wel veel risicos kan nemen omdat zij altijd haar best doet om foutloos te springen. In het kort komt het er op neer dat het een klein, fijn en superdapper paard is.

Zwaar en Dubbelzwaar
Anne Martine van Liere uit Weert pakte gisteren zowel de Limburgse kampioenstitel in de klasse Z als ZZ. Met het paard Manouk, een 14-jarige bruine merrie (v.Hugo), was zij in de finale van de klasse Dubbelzwaar niet te verslaan. Als eerste van de drie starters in de barrage zette zij in foutloze ronde een tijd neer van 31,53. Daarna reed Lianne van Vegchel uit Merselo een snellere ronde van 30,60 maar daarbij gooide ze er een balk af. Tot slot probeerde Niels Tacken uit Meterik Van Liere nog van het kampioenschap af te houden in een tijd van 35,80 was hij echter meer dan vier seconden langzamer. Met het paard Manouk heeft Van Liere al diverse grote wedstrijden en diverse kampioenschappen op haar naam geschreven. Manouk is een tijd bereden door de Duitse topamazone Helena Wijnberg en later door Mathijs van Asten. Beiden konden er echter niet echt goed mee overweg en daarom kwam Manouk weer terug naar Van Liere die er als vanouds opnieuw wedstrijd na wedstrijd mee weet te winnen. Eerder op de dag had Pieter Keunen uit Linne, stalruiter bij Stal Hendrix in Baarlo, drie troeven in handen bij de finalerit om het kampioenschap in de klasse zwaar. Van de negen barragekandidaten stond Keunen met de paarden op de eerste, tweede en derde plaats. Als laatste starter kwam Van Liere in de springpiste met de zevenjarige zwarte ruin Ups-A-Daisy (v.Gentlemen). In de Limburgse paardensport is het algemeen bekend dat als Van Liere nog moet rijden de wedstrijd nog lang niet beslist is omdat zij altijd een wedstrijd winnend wil afsluiten. Zo ook bij deze finalerit waarbij Keunen zijn titel verspeelde door de geweldige finalerit van Van Liere. Zij was ongeveer vierhonderdste van een seconde sneller dan Keunen door hier en daar in het parcours net iets korter en gewaagder te rijden.

Sjaak van Laer

Uitslagen:
Regiokampioenschappen indoor 2008 Limburg springen paarden

B: 1. Joyce van Cranenbroek, Warsteiner, 0-0-107,5 stp.; 2. Anneloes Engels, Sarissa, 0-0-101,5 stp.; 3. Ellen Smeets, Wilson, 0-0-100 stp.

L: 1. Judith van Neer, Virenity, 0-0-0-30,70; 2. Maud Schouwenberg, Chiara Wz, 0-0-0-31,65; 3. Petra van Dijck, Tari, 0-0-0-32,11. M: 1. Verne Janssen, Little Mistery, 0-0-0-36,32; 2. Davy Bouwens, Troyko L, 0-0-0-36,57; 3. Jody van Gerwen, Cashmira, 0-0-0-36,62. Z: 1. Anne-Martine van Liere, Ups-A-Daisy, 0-0-0-27,37; 2. Pieter Keunen, Uppity, 0-0-0-27,89; 3. Pieter Keunen, Tinus, 0-0-0-29,11. ZZ: 1. Anne-Martine van Liere, Manouk, 0-0-0-31,53; 2. Niels Tacken, Calgary Z, 0-0-0-35,80; 3. Lianne van Vegchel, Nowingway, 0-0-4-30,6.