Gemeente Deventer

Burgemeester over het monumentaal feestjaar

Burgemeester Andries Heidema over Deventer 2008 sporen uit het verleden, sporen naar de toekomst

De archeologische vondsten, de kerken, de Waag en het Bergkwartier. Het zijn sporen uit het verleden die in onze stad zijn achtergebleven. Sporen die je ook in overdrachtelijke zin kunt interpreteren.

Wat zijn de verhalen achter de fysieke overblijfselen uit het verleden. Waarom is de Bergkerk gebouwd? Wat doet de Latijnse school hier? Of in het algemeen: waarom is onze stad zoals zij is?

Voor de overdracht van het culturele erfgoed aan de volgende generatie is bewustwording van groot belang. Maar hoe ervaren jonge mensen deze kostbare omgeving eigenlijk? Kennen zij het bestaan van het culturele erfgoed van Deventer: de bodemschatten, de boekencollectie van de Atheneumbibliotheek, de gebouwen?

Het is de vraag hoe wij de toekomstige beleidsmakers in staat kunnen stellen om in de toekomst weloverwogen beslissingen te nemen over het behoud, gebruik, of vernietiging van het erfgoed. Waarom zou een wethouder in 2040 nog steeds geld investeren in restauraties of cultuurbehoud?

Ik vind dat een fascinerende gedachte. De stichting Deventer 2008 geeft invulling aan die gedachte door talloze projecten en activiteiten in de stad te organiseren. Projecten en activiteiten die mensen laten nadenken over het verleden, heden en de toekomst van Deventer. Ik kijk ernaar uit.

Publicatiedatum: 11-2-2008
burgemeester van Deventer Andries Heidema

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging maandag 11 februari 2008