Rijksdienst voor archeologie, cultuurlandschap en monumenten


Rijk en provincies bundelen krachten Nieuwe Hollandse Waterlinie

Persbericht

11 februari 2008
Bewindslieden en gedeputeerden hebben tijdens een werkbezoek op 11 februari een akkoord bereikt om de uitvoering in het Nationaal Landschap de Nieuwe Hollandse Waterlinie de komende vier jaar een krachtige impuls te geven. Dit akkoord werd bekrachtigd door ondertekening van het Pact van Rijnauwen. Gemeenten, waterschappen en terreineigenaren hebben onder leiding van de provincies hiervoor zo'n 150 projecten voorgedragen. Deze projecten worden de komende jaren uitgevoerd. De betrokkenen willen ervoor zorgen dat dit unieke onderdeel van de Nederlandse cultuurgeschiedenis voor toekomstige generaties herkenbaar en beleefbaar wordt en nieuwe maatschappelijke functies krijgt.

Ambitieus en uitvoerbaar

"Het is zowel een ambitieus, als een realistisch en uitvoerbaar plan", stellen de bestuurders vandaag vast samen met vertegenwoordigers van gemeenten. Coördinerend minister Verburg van LNV sprak haar waardering uit voor de resultaten van de samenwerking tot nu toe. "We moeten nu vaart in de uitvoering houden. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit een bijzonder landschap blijft. Een plek waar we graag werken en wonen én waar we ook de vrije tijd willen doorbrengen".

Ook het wettelijke instrumentarium wordt op een innovatieve manier ingezet. "Zo zal de integrale bescherming van de Waterlinie worden versterkt door een aanvullende geclusterde aanwijzing van militaire bouwwerken als rijksmonument'", liet minister Plasterk (OCW) weten. De provincies staan aan de lat voor de uitvoering waarbij zij zich gesteund weten door gemeenten, waterschappen en tal van particuliere initiatiefnemers.

Kansrijke ontwikkelingen

Het Pact van Rijnauwen met de bijbehorende uitvoeringsafspraken moet leiden tot een revitalisering van deze 19de eeuwse verdedigingslinie. Na de Tweede Wereldoorlog raakte de Nieuwe Hollandse Waterlinie langzaam in verval. Vanaf de jaren '90 van de vorige eeuw werd de waarde van deze stelling als cultuurhistorisch fenomeen onderkend. Nu behoort het gebied tot één van de 20 Nationale Landschappen. "Ik denk dat het mogelijk is dat de Waterlinie in aanmerking komt voor een deel van de 1 miljard euro die in de Nota Ruimte is gereserveerd", aldus directeur-generaal Ruimte Kuijpers (VROM). "Dit geld is immers bedoeld om te investeren in gebieden waar zich kansrijke ruimtelijke gebiedsontwikkelingen voordoen. Een groot pluspunt voor de Waterlinie is daarbij de uitvoerbaarheid van de projecten."

Tijdens het werkbezoek op Fort bij Rijnauwen werden de vlaggen van deze zes gebiedsontwikkelingsprojecten letterlijk geplaatst op een grote luchtfoto van het gehele gebied van de NHW. In het Pact van Rijnauwen, genoemd naar het grootste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, benadrukken de partijen dat zij het omvangrijke programma van de NHW gezamenlijk tot een goed einde willen brengen. De partijen zijn de Ministeries van LNV, VROM, OCW, VenW, Defensie en de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant. van het gehele gebied van de NHW.

Pact van Rijnauwen

In het Pact van Rijnauwen (pdf 157 kB) zijn afspraken gemaakt over het programma en prioritering, inzet van de instrumenten, bestuurlijke samenwerking en de uitvoeringsorganisatie. Daarmee vormen de 150 projecten een realistisch en uitvoerbaar programma (2008-2011). Met dit programma is zo'n 150 miljoen euro gemoeid en de partijen denken het benodigde geld voor deze projecten bij elkaar te kunnen brengen. Onderdeel van dit uitvoeringsprogramma zijn zes gebiedsontwikkelingsprojecten die de hoogste prioriteit hebben. Dit zijn Vechtstreek-Noord , Rijnauwen-Vechten, Linieland, Lingekwartier/ Diefdijk, Munnikenland en Land van Heusden en Altena. Hiermee zijn deze prioritaire projecten in gezamenlijkheid vastgesteld, tezamen met drie cruciale fysieke verbindingen in het routenetwerk van de NHW; twee fietsbruggen over het Amsterdam-Rijnkanaal en een veerverbinding tussen de forten Honswijk en Everdingen aan de Lek.

Nieuwe Hollandse Waterlinie

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een verdedigingslinie die is aangelegd tussen 1815 en 1940 en die loopt van Muiden tot aan de Biesbosch. De Linie bestaat uit 46 forten en vijf vestingsteden en wordt verbonden door in totaal 1000 elementen (o.a. vele kazematten, sluizen en groepsschuilplaatsen). In 1999 werd het gebied aangewezen als Nationaal Project in de Nota Belvedere, een nota die gaat over de relatie tussen cultuurhistorie en de ruimtelijke inrichting van Nederland. Door intensieve samenwerking tussen diverse publieke partijen is gewerkt aan de totstandkoming van een ruimtelijke visie op de toekomst. In het Linieperspectief Panorama Krayenhoff is deze visie voor het hele gebied beschreven. Het Nationaal Project stelt zich ten doel de Nieuwe Hollandse Waterlinie als onderdeel van het Nederlands cultureel en landschappelijk erfgoed tot een herkenbare ruimtelijke eenheid te maken en deze duurzaam in stand te houden. Hiertoe zullen eigentijdse functies (zoals recreatie, waterbeheer, landbouw, natuur, verkeer en vervoer) aan de Linie worden toegevoegd, met als uitgangspunt behoud door ontwikkeling.