Gemeente Den Haag

Persbericht

Den Haag, maandag 11 februari 2008

Samenspraak Nieuw Binckhorst levert veel informatie op Burger en experts betrokken bij Nieuw Binckhorst

Het behoud van karakteristieke gebouwen, zoals het kasteeltje en de begraafplaats, het toevoegen van sportvoorzieningen en een milieuvriendelijke manier om het gebied te ontwikkelen. Het zijn enkele van de ideeën over Nieuw Binckhorst van experts, bewoners, ondernemers en eigenaren. In december 2007 brachten zij hun ideeën in kaart tijdens samenspraakbijeenkomsten voor Nieuw Binckhorst. Overige belangstellenden konden hun ideeën over Nieuw Binckhorst kwijt via een enquête op internet. Wethouder Peter Smit (Verkeer, Binckhorst, Binnenstad en Milieu) is erg enthousiast over de uitkomsten. "Ik ben erg blij met de overwegend positieve reacties van de mensen. De samenspraak heeft een schat aan informatie opgeleverd die wij zeker kunnen gebruiken bij de uitwerking van het plan".

Als aanscherping van het concept plan komt ook naar voren dat het park wordt gezien als belangrijk element dat zo snel mogelijk moet worden aangelegd. Aandachtspunten die nader onderzocht moeten worden zijn alternatieve vormen van openbaar vervoer, het creatief omgaan met water en kades en creativiteit in parkeeroplossingen. Omdat de herontwikkeling lange tijd in beslag neemt is aandacht nodig voor tijdelijke programmering, zoals evenementen en speciale functies, die de ambitie van Nieuw Binckhorst ondersteunen. Sociale veiligheid kan worden vergroot door een goede invulling van de begane grond van de gebouwen. Ook bij de verdere uitwerking van het plan worden experts en direct belanghebbenden intensief betrokken. De uitkomsten van de samenspraakbijeenkomsten en de enquête op internet zijn te vinden op www.wereldstadaanzee.nl,

Concept Masterplan Nieuw Binckhorst
In de structuurvisie Den Haag 2020: Wéreldstad aan Zee zijn de lijnen uitgezet voor een sociaal en economisch sterke stad aan zee, met een internationaal profiel in een sterke regio. Binckhorst is één van de negen ontwikkelingsgebieden die bijdragen aan de doelstellingen van de structuurvisie. Binckhorst verandert de komende twintig tot dertig jaar in een modern, stoer, stedelijk gebied met woningen, hoogwaardige detailhandel, bedrijven, een aantrekkelijke openbare ruimte en een grootschalig park als trekker. Het concept plan is te downloaden via www.wereldstadaanzee.nl onder het kopje `Wat gebeurt er in de stad?'. Binckhorst is één van de gebieden waar de herontwikkeling in een zo vroeg mogelijk stadium wordt besproken met bewoners, ondernemers en eigenaren.

pagina 1 van 2

Dit gebeurt op dit moment ook voor de Lijn 11 zone (Transvaal en Regentesse Zuid) en voor Erasmusveld/Leyweg. Met deze aanpak willen gemeente en marktpartijen belanghebbenden zo intensief en vroeg mogelijk betrekken bij de planvorming in hun wijk, de zogenoemde samenspraak. Binckhorst wordt herontwikkeld door de gemeente Den Haag in samenwerking met marktpartijen Rabo Vastgoed en BPF Bouwinvest.

Vervolgtraject
Het masterplan en de duurzaamheidsparagraaf, met daarin opgenomen extra inspanningen op het gebied van klimaat/energie, mobiliteit, externe veiligheid, cultuurhistorie en sociale aspecten, worden op 6 maart 2008 ter besluitvorming aan de raad aangeboden.


- - - - - - - - - - - - - - - - - -
Noot voor de redactie,

Gemeente Den Haag