Persbericht Wageningen UR/Gezondheidsdienst voor Dieren, nr 009, 13 februari 2008

http://www.wur.nl/NL/nieuwsagenda/nieuws/De_Animal_Sciences_Group_van_Wageningen_UR_en_de_Gezondheidsdienst_voor_Dieren_willen_krachten_bunde.htm

De Animal Sciences Group van Wageningen UR en de Gezondheidsdienst voor Dieren willen krachten bundelen

Wageningen / Deventer - De Animal Sciences Group (ASG) van Wageningen UR en GD, de Gezondheidsdienst voor Dieren hebben de intentie hun krachten te bundelen. Daarmee ontstaat een organisatie op het gebied van de veehouderij die (1) de hele kennisketen omvat, van fundamenteel onderzoek aan de universiteit tot specifieke verbeterprogramma´s op de bedrijven, (2) een totale omvang heeft van ca. 1400 medewerkers, en (3) een jaaromzet realiseert van rond de 175 mln euro. De betrokken diersectoren behouden hun directe aansturing op de specifieke taken van GD. De samenwerking wordt de komende maanden onderzocht en nader uitgewerkt onder leiding van prof. Anton Pijpers, algemeen directeur van GD.

De voorgestelde organisatie-ontwikkeling sluit zowel qua richting als timing perfect aan bij de schaalvergroting, kwaliteitsverbetering en internationalisering die zich momenteel in versnelde mate voltrekt in de food & agri sector. Als belangrijkste voordelen van de combinatie ASG en GD gelden: (1) een bredere en beter afgestemde service naar de primaire sector, (2) een geïntegreerde aanpak naar de toeleverende en verwerkende industrie, (3) een aantrekkelijke en internationaal georiënteerde organisatie voor het behouden en aantrekken van topkwaliteit medewerkers, (4) een goed afgestemde en sterke crisisorganisatie, en (5) een versterkte en versnelde innovatie in de praktijk op het gebied van diergezondheid, dierenwelzijn, voedselveiligheid en duurzaamheid.

Een sterke kennisbasis is van groot belang voor de handhaving en verdere uitbouw van de mondiale toppositie van de Nederlandse veehouderij. Anton Pijpers (algemeen directeur GD en beoogd algemeen directeur van de nieuwe combinatie): "Dit is niet alleen belangrijk voor de sector, maar ook voor de medewerkers. Meer doorgroeimogelijkheden, ook internationaal, een breder beschikbare infrastructuur en een aantrekkelijker basis voor het aantrekken van nieuw talent."Aalt Dijkhuizen (voorzitter Raad van Bestuur Wageningen UR): "We zetten hiermee een belangrijke stap om op het gebied van kennisontwikkeling en -toepassing in de veehouderij niet alleen nu maar ook in de toekomst toonaangevend te zijn. Ik ben hier ontzettend blij mee."

Binnen Wageningen UR omvat de Animal Sciences Group het departement Dierwetenschappen van de universiteit en de onderdelen Veehouderij, Producten en het pasgevormde Centraal Veterinair Instituut. Er werken ca. 900 medewerkers en de jaaromzet bedraagt bijna 120 mln euro. ASG kent als hoofdlocaties Lelystad en Wageningen en heeft 7 praktijkcentra verspreid over het land. ASG heeft een brede klantenkring, coördineert diverse Europese onderzoeksprogramma's, heeft goede patentposities en reeds diverse spin-off bedrijven voortgebracht. De Gezondheids¬dienst voor Dieren is een besloten vennootschap binnen een private stichting met LTO en de Zuivel als aandeelhouders, is gevestigd in Deventer, heeft ca. 500 medewerkers en kent een jaaromzet van rond de 55 mln euro. De GD beschikt over een groot netwerk richting veehouders en dierenartsen, en is gespecialiseerd in praktijkgerichte diergezondheids- en monitoringsprogramma's.