Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

Lezingenreeks over opvoeden
VU podium en ACK organiseren lezingen over opvoeding

Waar lopen hulpverleners en onderzoekers allemaal tegenaan wanneer het gaat om (jonge) kinderen met problemen: slachtoffers van kindermishandeling, kinderen onder toezicht, straatjongeren, ettertjes, jeugdcrimineeltjes en andere kinderen die tussen wal en schip dreigen te raken in onze maatschappij. Hoe sporen we deze kinderen op en welke hulp hebben we te bieden? Na de succesvolle serie lezingen "rondom het kind" in het najaar van 2007 slaan het Amsterdams Centrum voor Kinderstudies en VU podium opnieuw de handen ineen en presenteren een nieuwe serie van vier lezingen in de periode februari en maart 2008.

De gespreksleiding tijdens de lezingen is in handen van Doret de Ruyter (VU, pedagogiek). Na iedere lezing is er om 17.00 uur de mogelijkheid om tijdens een borrel na te praten met de sprekers.

Donderdag 14 februari wordt tijdens de lezing gesproken over "Jongeren op straat". Waarom veroorzaken sommige jongeren problemen en wat zouden buurtregisseurs, hulpverleners en buurtbewoners daaraan kunnen of moeten doen? Frank van Gemert (VU, criminologie) en buurtregisseur in de Pijp Arjen Akkermans (politie Amsterdam- Amstelland) gaan hierover met elkaar in gesprek. Donderdag 28 februari spreken Wim Slot (VU, pedagogiek en PI Research) en Arne Theunissen (Bureau Jeugdzorg Amsterdam-Amstelland) over " Kinderen onder toezicht": Hoe kunnen gezinsvoogden en Bureaus Jeugdzorg zorgen voor een goed verloop van de ondertoezichtstelling? Donderdag 13 maart zijn "Kleine kinderen en hun ouders" onderwerp van gesprek: Wat zouden medewerkers van een Centrum voor Jeugd en Gezin kunnen en moeten doen indien ouders niet langskomen? Hierover laten Hans Joachim Schulze (VU, pedagogiek) en Alice Vlaanderen (GGD Rotterdam-Rijnmond) hun gedachten gaan. De laatste lezing tenslotte vindt donderdag 27 maart plaats en heeft als thema "Vermoedens van kindermishandeling". Hoe komen leerkrachten kindermishandeling op het spoor en wat zouden ze ermee kunnen en moeten doen? Sprekers zijn Francien

Lamers (VU, pedagogiek) en Dick de Man (Servicepunt Schoolmaatschappelijk Werk, Rotterdam)