Ingezonden persbericht


Klimaatverantwoord feesten

Sandra Reemer zet zich in voor klimaatneutrale evenementen

Breda, 14 februari 2008 - Nederland raakt steeds meer in de ban van klimaatverandering. Ook in de entertainmentsector neemt de bewustwording toe. Dat blijkt wel uit de oprichting van evenementenbureau Eco Events in Breda. Dit initiatief, waarbij Sandra Reemer nauw betrokken is, richt zich op de organisatie van ecologisch verantwoorde en klimaatneutrale evenementen.

Eco Events is het eerste evenementenbureau in Nederland dat zich specifiek bezighoudt met het organiseren van klimaatneutrale evenementen. Bij het runnen van het bedrijf krijgen de drijvende krachten Stephan La Haye en Bart Houben ondersteuning van Sandra Reemer. Bij de evenementen die Eco Events organiseert, gaat er veel aandacht uit naar de manier waarop er met energie omgesprongen wordt. Zo wordt de CO2-uitstoot zo veel mogelijk beperkt, bijvoorbeeld door de inzet van speciale en schone bussen voor het vervoer van de bezoekers. En ook de locaties worden zorgvuldig uitgezocht. Vaak wordt er gebruikgemaakt van gerecyclede locaties als oude fabrieken of kerken, die uiteraard voldoen aan strenge eisen. Denk aan het gebruik van groene stroom, spaarlampen met sensoren en biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen.

Milieubewuste klanten en leveranciers
Eco Events richt zich met name op milieubewuste bedrijven. Reemer legt uit: "Een bedrijf dat de organisatie van een evenement in handen van Eco Events legt, geeft daarmee ook een signaal af aan zijn medewerkers en relaties. Zo laat het zien dat het kiest voor duurzaam ondernemen." Dat duurzame karakter is ook terug te vinden bij de leveranciers van Eco Events. "Alle zakenpartners zijn zelf ook ondernemingen die zich bewust zijn van hun rol in het behoud van milieu en klimaat", legt Sandra Reemer uit. "Zo werkt ons technisch bedrijf met name met ledverlichting en heeft onze cateraar een nieuw livecookingconcept bedacht, waardoor er helemaal geen voedselverspilling meer is. En uiteraard wordt er waar mogelijk met biologische ingrediënten gewerkt."

Compensatie
De uitstoot en verspilling bij de feesten van Eco Events liggen meestal zestig tot zeventig procent lager dan bij een 'normaal' evenement. Het energieverbruik van een feest kan echter nooit tot nul gereduceerd worden. Maar ook daar heeft Eco Events iets op gevonden. Reemer: "Daarom hebben we een samenwerking met de Climate Neutral Group, die de resterende uitstoot helemaal voor ons compenseert. Bovendien schenken we tien procent van de winst aan de Stichting Nationale Boomfeestdag." Die stichting is niet zomaar gekozen. Sandra Reemer is al sinds 1995 ambassadrice van de Nationale Boomfeestdag. Diezelfde rol vervult ze sinds 1990 voor het Liliane Fonds en in april 2006 werd ze mede vanwege deze verdiensten geridderd in de orde van Oranje-Nassau.

Feestvieren
Hoewel het ecologische karakter van het bureau erg belangrijk is, benadrukt Sandra Reemer dat verantwoord feestvieren wel degelijk ook leuk is: "In het gehele concept blijft feestvieren natuurlijk het belangrijkste. De feesten zijn absoluut niet belerend bedoeld of karig van opzet. We maken feestvierders gewoon op speelse wijze bekend met duurzaam feesten."