Gemeente Breda

Start Europees energieproject in Breda

Vandaag opende wethouder Wilbert Willems van milieu een tweedaagse internationale bijeenkomst over energiebesparing en duurzame energie in de gebouwde omgeving. De bijeenkomst is de eerste bijeenkomst in het ENPIRE-project. ENPIRE betekent ENergy and urban Planning In REstructuring areas. Deelnemende landen zijn Nederland, Tsjechië, Italië, Denemarken, Spanje, Frankrijk, Zwitserland en Ierland. Ook woningcorporatie WonenBreburg neemt deel aan dit project.

Doel van het project is andere Europese steden handvatten te geven hoe zij energiebesparing en duurzame energie een meer structurele plaats kunnen geven in stedenbouw. Wethouder Willems: 'Breda heeft ruime ervaring met het toepassen van duurzame energie in bouwprojecten. We zijn blij dat we deze kennis en ervaring met andere steden kunnen delen.'

Wat betekent het project voor Breda?

Tijdens het ENPIRE-project draait het vooral om het uitwisselen van ervaringen. Daarnaast gaan de partijen concrete projecten aanpakken en praktische aanbevelingen doen op het terrein van energie bij de stedelijke planning in herstructureringsgebieden. Het concrete project dat in Breda wordt uitgevoerd is een project voor energiebesparing in de wijk Heuvel. Het project geeft daarmee invulling aan het Convenant Heuvel, waarin staat dat de wijk 45% minder CO2 moet produceren in 2015. Het Convenant Heuvel is in 2006 door de gemeente Breda, WonenBreburg en de wijkraad getekend.

Rol Breda

Breda is gevraagd om het document dat praktische tips en adviezen voor andere steden bevat op te stellen. Dit omdat de Gemeente Breda ruime praktijkervaring heeft met de regierol van een gemeente bij energiebesparingsprojecten in stedenbouw en met de samenwerking met energiepartners.

Breda, 14 februari 2008