Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Antwoorden op kamervragen over ongeregeldheden bij het politiebureau Slotervaart

12 februari 2008

Antwoorden op kamervragen van het lid Brinkman (PVV) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over ongeregeldheden bij politiebureau Slotervaart. (Ingezonden 3 januari 2008)


1. Vraag Hebt u kennis genomen van het artikel "Jongeren belagen politiebureau Slotervaart"? 1)


1. Antwoord Ja.


2. Vraag Kunt u bevestigen dat de betreffende jongeren voornamelijk van Marokkaanse afkomst waren?


2. Antwoord De korpsbeheerder van het regiokorps Amsterdam - Amstelland heeft mij hierover het volgende medegedeeld: "Dat kan ik niet bevestigen maar ook niet ontkennen, omdat er onder de betreffende groep jongeren (20-40 personen) die mogelijk verantwoordelijk zijn voor de vernielingen (nog) geen aanhoudingen zijn verricht."


3. Vraag Kunt u uitleggen hoe het mogelijk is dat tijdens een jaarwisseling, met de opgedane ervaringen van de afgelopen jaren rond het August Allebéplein, toch tientallen Marokkaanse straatterroristen, een politiebureau aanvallen waarbij zij een drietal politieauto's in brand kunnen steken en ruiten van het politiebureau kunnen ingooien, zonder dat er door de politie aanhoudingen worden verricht?

3. Antwoord
Op grond van het ambtbericht van de korpsbeheerder van het regiokorps Amsterdam - Amstelland kan ik hierover het volgende mededelen: De politie-inzet is bepaald op basis van de ervaringen in de afgelopen jaren, aangevuld met beschikbare actuele informatie. Voor het stadsdeel West en specifiek Slotervaart geldt dat de jaarwisselingen de voorafgaande jaren rustig zijn verlopen. Ook de laatste weken in 2007 waren er geen signalen die aanleiding vormden voor het treffen van aanvullende maatregelen. Een uitzondering hierop vormde informatie over 1 specifieke locatie. Hierop zijn aanvullende maatregelen genomen die daar effect hebben gesorteerd.

Tot omstreeks 24.00 uur was er tijdens de jaarwisseling geen sprake van actieve ongeregeldheden in de wijk. Dit veranderde echter tijdens de jaarwisseling waarop is vastgesteld dat het wenselijk was extra politiepersoneel naar het August Allebéplein te sturen. Door de samenloop met brandstichtingen elders in de stad, bleek deze inzet op dat moment niet mogelijk. Omstreeks 00.30 uur, nadat de vernielingen aan het politiebureau August Allebéplein waren gepleegd, is ME ingezet. Nadat de ME ter plaatse was gekomen, is de orde hersteld. Naar de daders van de vernielingen loopt een onderzoek. Ten slotte wijs ik u erop dat er géén politieauto's in brand zijn gestoken.


4. Vraag Deelt u de mening dat de pogingen van de Amsterdamse burgemeester om de politie niet tegen Marokkanen in te zetten eenvoudig onverantwoord zijn en bent u bereid hem te instrueren dat hij eerder de politie inzet? Zo ja hoe gaat u dit bewerkstelligen? Zo neen, waarom niet?

4. Antwoord
De inzet van politiepersoneel in gemeenten en/of wijken is de verantwoordelijkheid van de lokale bestuurder. Deze is goed in staat om samen met politie en justitie de juiste afwegingen te maken. De inzet van de politie is gericht tegen overlastgevers en/of verdachten van strafbare feiten, ongeacht geslacht, huidskleur en/of geloof.


1) Internetsite Elsevier, gedateerd 2 januari 2008 Naar boven

---

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties