Raad van State


donderdag 14 februari 2008
10.00 uur
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van het bestemmingsplan "Bloemendaalse Park/Duin en Daal" van de gemeente Bloemendaal. Het plan heeft betrekking op de gelijknamige villawijk in Bloemendaal. De gemeente wil deze ruim honderd jaar oude wijk, die in 2001 is aangewezen als beschermd dorpsgezicht, zoveel mogelijk in de huidige staat behouden. De uitbreidingsmogelijkheden van veel percelen zijn in het plan daarom beperkt. Onder meer Belangenvereniging Comité Het Halve Maantje, Monumentenvennootschap De Vier Elementen N.V. en een aanzienlijke groep inwoners van Bloemendaal zijn het met deze beperking niet eens en komen in beroep bij de Raad van State. Het plan voorziet verder nog in de bouw van een aantal woningen boven een supermarkt aan de Bloemendaalseweg. Hiertegen komt onder meer een omwonende in beroep. Hij vinden het gebouw te hoog en vreest voor aantasting van zijn privacy. (zaaknummer 200701356/1)

10.00 uur

Zitting over de dwangsom die het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland heeft opgelegd aan Circuit Park Zandvoort B.V. vanwege het tanken vanuit jerrycans tijdens races op het circuit. Volgens het college mogen jerrycans verder ook niet op de grond worden gezet, maar moeten die in vloeistofdichte bakken staan. Het bedrijf is het niet eens met de dwangsom en komt in beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200704046/1)

10.00 uur

Zitting over de intrekking door het college van burgemeester en wethouders van Den Haag van een marktplaatsvergunning voor een vaste standplaats aan de Herman Costerstraat in Den Haag (de Haagse Markt). De marktkraamhouder is het niet eens met de intrekking en komt in hoger beroep bij de Raad van State. Eerder is hij door de rechtbank in Den Haag in het ongelijk gesteld. (zaaknummer 200706443/1)

11.00 uur

Zitting over de milieuvergunningen die het college van burgemeester en wethouders van Borsele heeft verleend aan twee fruittelers in Hoedekenskerke en Heinkenszand voor het installeren en gebruiken van een schokgolfgenerator. De generator, die met grote kracht luchtdruk kan verplaatsen, moet hagelbuien boven de fruitgronden voorkomen, zodat gewassen niet worden beschadigd. Een aantal omwonenden en de Stichting Behoud de Zak van Zuid-Beveland komen tegen de vergunningen in beroep bij de Raad van State. Zij vrezen voor geluidsoverlast. (zaaknummers 200703988/1 en 200704174/1)

13.30 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Woerden heeft verleend voor een LPG-tankstation met wasboxen en wasstraten aan de Veldhuizerweg in Harmelen. Meerdere omwonenden komen tegen de milieuvergunning in beroep bij de Raad van State. Zij wonen binnen een straal van 150 meter van het tankstation en vrezen voor hun veiligheid in het geval sprake zou zijn van een ontploffing. (zaaknummer 200705347/1)

13.30 uur

Zitting over de exploitatievergunning die de burgemeester van Leeuwarden heeft verleend voor een coffeeshop aan het Herenwaltje in Leeuwarden. Een omwonende is tegen de komst van de coffeeshop. Zijn beroep is door de rechtbank Leeuwarden gegrond verklaard. Tegen deze uitspraak komt de exploitant van de coffeeshop in hoger beroep. In afwachting van de behandeling daarvan verzoekt hij de Raad van State de uitspraak van de rechtbank te schorsen. De zitting gaat ook over de gedoogverklaring die de burgemeester voor de coffeeshop heeft afgegeven. (zaaknummer 200708645/2)