Gemeente Bronckhorst

Gemeente Bronckhorst doet mee aan Warme Truiendag op 15 februari

B en w hebben vandaag besloten als gemeente Bronckhorst gehoor te geven aan de oproep van het Klimaatverbond en Z@pp (op Nederland 3) om op 15 februari a.s. mee te doen aan de Warme Truiendag. De gemeente gaat haar ambtenaren en kinderen van de scholen in Bronckhorst vragen die dag in een warme trui naar school of kantoor te komen. Het is de bedoeling dat de temperatuur in het gemeentehuis en -kantoor op 15 februari 2 graden lager gaat dan normaal, waarmee 14% minder energie verbruikt (CO2 uitgestoten) wordt. De gemeente doet dit jaar voor het eerst mee. De Bronckhorster scholen krijgen binnenkort een brief met de oproep van de gemeente.

Waarom?
Broeikasgassen, zoals CO2, warmen de aarde op, waardoor het klimaat verandert. Een warmer klimaat heeft veel ongewenste gevolgen. Een gevolg is bijvoorbeeld het smelten van de poolkappen. Hierdoor stijgt het water en worden grote delen van Nederland bedreigd met overstroming. Ook dreigt een kwart van alle dieren en planten de komende decennia uit te sterven doordat zij niet kunnen overleven in een ander klimaat. Daarom doet gemeente mee aan de Warme Truiendag op 15 februari. Een warme trui vangt 1 t/m 3 graden lager op zonder comfortverlies.

Kyoto protocol
Op 16 februari 2005 is het Kyoto protocol in werking getreden. Het Kyoto protocol bepaalt dat landen over de hele wereld hun best doen om de CO2 te verminderen. Rond deze dag organiseren het Klimaatverbond en Z@pp sinds een paar jaar de Warme Truiendag om mee te helpen aan het verminderen van de uitstoot van CO2.

Energiezuinig nieuw gemeentehuis
De gemeente vindt het belangrijk iets aan de klimaatverandering te doen. De Warme Truiendag is zo'n mogelijkheid. Ook met de bouw van het nieuwe gemeentehuis wil Bronckhorst hier rekening mee houden door haar plannen om een DuBo++ gebouw te bouwen (een bijzonder duurzaam gebouw dat 50% minder energie verbruikt dan een gemiddeld kantoorgebouw in Nederland).

Hengelo (Gld), 29 januari 2008

Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met Margreet Arends, afdeling communicatie, tel. (0575) 75 04 70.