Technische Universiteit Delft

Numeriek
door M&C

Intreerede van prof.dr.ir. C. Vuik : "Berekend in Delft"

15 februari 2008 | 15:00 uur
plaats: Aula TU Delft

Prof.dr.ir. C. Vuik | Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica

We zien tegenwoordig dat er naast experimentele en theoretische fysica ook numerieke fysica ontwikkeld is. Dit zelfde zien we ook bij andere toepassingsgebieden: chemie, biologie, zeewaterstroming enz. De numerieke fysica kan gezien worden als de brug tussen de theoretische fysica, de computer en de experimentele fysica. De invloed van deze ontwikkeling op de wetenschap en samenleving kan niet overschat worden.

De numerieke technieken, die hierbij nodig zijn, worden geleverd door de Numerieke Wiskunde. Betrouwbaarheid en efficientie in rekentijd en computergeheugen zijn hierbij extreem belangrijk. De Numerieke Groep van de TU Delft, speelt hierbij een toonaangevende rol, vandaar de titel: 'Berekend in Delft'.

In de oratie zal als toepassing gekeken worden naar numerieke klimaatvoorspellingen. In het huidige CO2 debat spelen deze een cruciale rol. Alhoewel de verkregen resultaten indrukwekkend zijn, pleit ik voor een drastische reductie van de stapgrootte van het rekenrooster en het geven van betrouwbare schattingen van de gemaakte fout. 'Out of the box' aanpakken, zoals het gebruiken van de processoren uit videokaarten, die een versnelling van een factor 100 geven, zijn noodzakelijk om deze doelen te bereiken. Om deze processoren efficient te bruiken zullen er aanzienlijke aanpassingen van de benodigde numerieke methoden nodig zijn.

Gezien deze ontwikkelingen, sluit ik me aan bij de opmerking van mijn collega Volker Mehrmann van de TU Berlijn over de ontwikkeling van de numerieke wiskunde: 'The golden age of numerical analysis has not started yet!'

Laatst gewijzigd: 31 januari 2008