Technische Universiteit Delft

Ultra-Wideband
door M&C

Promotie van dhr. Ir. Q.H. Dang: "Signal Processing Algorithms for Ultra-Wideband Wireless Communications"

15 februari 2008 | 10:00 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer Ir. Q.H. Dang | Elektrotechnisch ingenieur, Vietnam promotor | Prof.dr.ir. A.J. van der Veen (EWI)

Signal Processing Algorithms for Ultra-Wideband Wireless Communications
De promovendus behandelt vooral signaalbewerkingsalgoritmes voor "transmit-reference" (TR) modulatietechnieken voor pulsgebaseerd ultra-breedband (UWB) systemen. Data modellen en ontvanger-algoritmes worden afgeleid voor diverse situaties: een gebruiker en meerdere gebruikers, met interframe interferentie (IFI) en smalbandige interferentie (NBI). Sampling onder de Nyquist limiet en oversampling worden gebruikt om de complexiteit van de ontvanger te reduceren en tegelijkertijd een flexibelere en realiseerbare oplossing te bieden voor het kanaalschattingsprobleem in UWB. Het basismodel en algoritme worden ook getoond voor een meer algemeen WCDMA systeem.

Om te beginnen wordt een nieuw TR-UWB modulatieschema voorgesteld dat rekening houdt met willekeurige UWB kanalen door middel van het schatten van de kanaal-correlatiematrix. Doordat de hele kanaalmatrix gebruikt wordt is het model veel nauwkeuriger dan het originele TR-UWB systeem dat enkel de hoofddiagonaal van die matrix benut. Een ander voordeel is dat het voorgestelde systeem robuust is voor kleine afwijkingen in de gebruikte RF vertragingslijnen.

Gebaseerd op de statistieken van typische UWB kanalen (zowel gemeten kanalen als theoretische modellen) wordt een TR-UWB systeem voorgesteld met zelfs hogere transmissiesnelheden. Oversampling wordt gebruikt om het IFI probleem te overkomen.
Signaalbewerkingsmodellen en algoritmen worden afgeleid voor zowel een gebruiker als meerdere gebruikers, met meerdere vertragingslijnen die dezelfde rol spelen als het gebruik van meerdere antennes in draadloze communicatiesystemen.

Het basis signaalbewerkingsalgoritme wordt ook getoond voor een WCDMA systeem met meerdere gebruikers. Door een inzichtelijke afleiding van het datamodel kan een iteratief algoritme gebaseerd op alternerende kleinste kwadraten eenvoudig geïmplementeerd worden. Dit iteratieve algoritme convergeert snel, al na een paar iteraties. De complexiteit van het algoritme kan verminderd worden door gebruikmaking van de nulstructuren in de matrices.

Tot slot worden de statistieken van de extra kruistermen veroorzaakt door NBI geanalyseerd en bestudeerd via simulaties. Het volgt dat, onder bepaalde omstandigheden, deze extra termen gemodelleerd kunnen worden en vervolgens onderdrukt door middel van signaalbewerkingstechnieken.

Laatst gewijzigd: 31 januari 2008