Erasmus Universiteit Rotterdam

Oratie prof.dr. Nicholas Dorn

Titel oratie
Conceptualising security: cosmopolitan, state, multilateral & market dynamics

---

Leerstoel:
Hoogleraar Internationalisering in het bijzonder veiligheid en toezicht

Datum
15 februari 2008 16:00

---

Locatie:
Woudestein, Oxfordzaal

---

Faculteit
Faculteit der Rechtsgeleerdheid (FR)

Internationale veiligheid positievere benadering dan nationale beveiliging

Het begrip 'nationale veiligheid' suggereert vijandelijkheid, mislukking en onbehagen. De staat dwingt niet langer vertrouwen af. Dit stelt Nicholas Dorn in zijn oratie Conceptualising security: cosmopolitan, state, multilateral & market dynamics. Spreek liever over `internationale veiligheid' dan over `beveiliging', wat een `angstwoord' is, zegt Dorn. Hij is voorstander van het 'kosmopolitisme', dat de overeenkomsten tussen mensen benadrukt en belang hecht aan mensenrechten. Het vereist wel enorme compromissen met niet-westerse politieke spelers, omdat elke schijn van westerse moraliteit of intellectuele superioriteit onhoudbaar is. Dorn aanvaardt 15 februari 2008 de leerstoel International Safety and Governance in de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Landen houden zich voornamelijk bezig met uitdagingen aan het eigen adres - zaken die hun voortbestaan en reputatie bedreigen, aldus Dorn. Woorden die veel worden gebruikt als het om de uitdagingen gaat die aan de staat worden gesteld, zijn onder meer `bedreigingen' en `nationale veiligheid'. Het zou geen probleem zijn in deze termen over de wereld te denken als landen aan deze uitdagingen het hoofd konden bieden, maar dat kunnen ze niet.

Westerse landen hebben daarentegen de slechte gewoonte ontwikkeld regionale problemen op het gebied van veiligheid - zoals in Afghanistan - om te vormen tot internationale rampen. Landen lijken zelfs sommige van hun eigen burgers van zich te vervreemden. Multilaterale samenwerking op het gebied van veiligheid, via instellingen zoals de Verenigde Naties, heeft ook een teleurstellend resultaat gehad. Dit komt deels doordat samenwerking tussen landen op zichzelf al moeilijk genoeg is. Op een meer fundamenteel niveau zijn multilaterale samenwerkingsverbanden zoals de VN omzeild en ontwricht door zogenaamde `coalities van goedwillenden'.

'Als landen met hun `nationale veiligheid' niet langer geloofwaardig zijn, zou de markt dan kunnen helpen door het bieden van `particuliere veiligheid?', vraagt Dorn zich af. Lokale, nationale en internationale markten staan open voor beveiligingsoplossingen van commerciële aanbieders. Het politieke `verkoopargument' van dergelijke `oplossingen' lijkt jammer genoeg deels te zijn gebaseerd op de opvatting dat ze de wettelijke verantwoordelijkheid van landen zouden kunnen wegnemen. Zo houdt het inzetten van particuliere aannemers in Irak verband met pogingen van landen om hun juridische aansprakelijkheid voor problemen zoals het schieten op burgers te ontlopen. Dergelijke regelingen brengen verdere schade toe aan de goede naam van landen en de particuliere beveiligingsindustrie.

Achtergrond
Voor zijn aanstelling aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Erasmus Universiteit Rotterdam werkte Nicholas Dorn met Europese collega's aan onderzoek naar georganiseerde criminaliteit, particuliere beveiliging en veiligheid in Zuidoost-Europa. Gedurende vijf jaar deed hij onderzoek voor Cardiff University. Tot 2002 werkte hij in Groot-Britannië, waar hij voor een onderzoeks-NGO niet-gouvermentele organisatie] onderzoek deed naar Europese drugsmokkel, handhaving van de openbare orde en beleid, en waar hij ervaring opdeed met het werken in internationaal verband. Hij studeerde aan de universiteiten van Londen, Middlesex en Kent.

Nadere informatie:

Uitsluitend voor de redactie:
Mediarelaties, Sandra van Beek, Yvette Nelen, tel. (010) 408 1216 e-mail: press@remove-this.eur.nl

05 februari 2008