Groep 8 kraakt hersenen tijdens Nationale Jeugdkrakercompetitie

07/02/2008 10:56



Vereniging van Openbare Bibliotheken bv



Groep 8 kraakt hersenen tijdens Nationale Jeugdkrakercompetitie

Vanaf 15 februari 2008 gaat de Nationale Jeugdkrakercompetitie weer van start. Duizenden leerlingen van groepen 8 gaan in teamverband op Internet op zoek naar de antwoorden op de hersenkrakers uit de competitie. Aan de editie 2007 deden ruim 400 scholen mee! De wedstrijd is een initiatief van de Vereniging van Openbare Bibliotheken en wordt georganiseerd in samenwerking met Schoolbieb.nl.

Leren zoeken en presenteren
Door mee te doen aan de wedstrijd leren kinderen zelfstandig te zoeken op het web en leren ze het Internet te gebruiken als informatiebron voor bijvoorbeeld werkstukken. In de competitie oefenen ze hun presentatievaardigheden en doen ze ervaring op met bijvoorbeeld het maken van filmpjes en powerpoint presentaties.

Prijzen
De hoofdprijs is 500 euro, maar er zijn ook andere prijzen. Teams kunnen prijzen winnen voor de leukste presentatie of de origineelste krakervraag.

Website
Net als in voorgaande jaren vormt de website www.schoolbieb.nl het hart van de competitie. Op de jeugdkrakersite staan onder andere de hersenkrakers en de tussenstand. Op de pagina 'In the spotlight' kunnen teams zich aan elkaar presenteren, kinderen leren van Mr. Web de fijne kneepjes van het zoeken en het laatste nieuws is te vinden in 'Moby's Krakerjournaal'.

Voorbeeld hersenkraker
"Wist jullie dat het apenstaartje al meer dan tweeduizend jaar oud is": zei meester tegen de klas. Joris reageerde verbaasd: "zijn er zulke oude apen?" Een paar kinderen schoten in de lach. "Ik bedoel het teken @ dat je gebruikt bij emailadressen" vervolgde meester. "Wij zeggen hier apenstaart maar in Frankrijk en Italië noemen ze het slakje en in weer andere landen wormpje, muisje, hondje of olifantenslurf". Op typemachines was dit teken nog niet zo lang geleden het minst gebruikte teken. Nu is dat is nu wel heel anders. Vraag: welke meneer zorgde ervoor dat het @ teken weer heel populair werd?

Inschrijven op ww.schoolbieb.nl tot 15 februari 2008.
Kosten deelname 35 euro per ingeschreven team.

Voor meer informatie kunt u ook mailen of bellen naar René van der Have: 0548-634470, rene.vd.have@obd.nl





http://www.schoolbieb.nl