Van Gogh Museum

Amsterdam, 8 februari 2008

Theaterperformance Lente van Olivier Provily tijdens Van Gogh Museum Vrijdagavond

Exclusief voor het Van Gogh Museum ontwikkelde theaterregisseur Olivier Provily de performance Lente bij de tentoonstelling John Everett Millais (15 februari tot en met 18 mei 2008). Provily speelt in Lente met de meerdere betekenislagen van Millaisâ werk. Lente wordt tijdens de expositie elke vrijdagavond uitgevoerd. Het Van Gogh Museum is op vrijdagavond tot 22 uur geopend.

Lente
Lente bestaat uit twee delen. Vanaf 19 uur vindt op de bovenste verdieping van de tentoonstelling de proloog plaats. Kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 scheppen hier hun eigen wereld waarin verstilling en innerlijk leven de belangrijkste elementen zijn. Om 20 uur begint het hoofdonderdeel van de performance, die zich afspeelt op de binnenplaats van de tentoonstellingsvleugel. In deze buitenruimte zoeken vijf jonge vrouwen hun weg in de tijd. Flarden poëzie en muziek onderstrepen hun onvervulde verlangen. In het spel zijn ook de weerselementen en het verstrijken van de seizoenen verweven. Het publiek kijkt toe vanachter glas. Provily, onder andere bekend van de Toneelschuur en Toneelgroep Amsterdam, omschrijft de performance zelf als âEen voorjaarsmeditatie over sterfelijkheid en verlangenâ.

Aan Lente wordt meegewerkt door Peter de Kimpe (scenografie), Hadewych ten Berge (kostuumontwerp), Dennis Slot (geluidsontwerp), Minna Tiikkainen (lichtontwerp) en acteurs Stan Haywood, Sylvia Hoeks, Sarah Ringoet, Hedwig Koers, Sanja Mitrovic en Marit Stocker.

John Everett Millais (1829-1896)
De tentoonstelling John Everett Millais omvat circa 100 schilderijen en werken op papier afkomstig uit vele internationale museale en particuliere collecties. Het is de eerste expositie sinds 1898 waarin alle aspecten van Millaisâ carrière aan bod komen en het eerste monografische overzicht in Nederland. Millais was de belangrijkste schilder van het Engelse genootschap der Prerafaëlieten en de meest succesvolle Britse kunstenaar uit de tweede helft van de 19de eeuw. Een van de hoogtepunten in de expositie is het schilderij Ophelia dat voor het eerst in Nederland te zien is. De tentoonstelling wordt georganiseerd in samenwerking met Tate Britain in Londen, waar John Everett Millais tot en met 13 januari 2008 te zien was.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Voorlichting van het Van Gogh Museum: T +31 (0)20 570 52 92 of e-mailen naar pressoffice@vangoghmuseum.nl.
www.vangoghmuseum.nl/vrijdagavonden