Uitreiking mr Gonsalvesprijs, innovatieprijs voor de rechtshandhaving

11/02/2008 10:01



Mr. Gonsalvesprijs



Namens het curatorium nodig ik u uit voor de uitreiking van de tweede mr Gonsalvesprijs. De nationale prijs voor innovaties in de rechtshandhaving wordt op vrijdag 15 februari in Den Haag voor de tweede keer uitgereikt aan een persoon of organisatie die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan deze vernieuwing.

De jury van de innovatieprijs, die onder leiding staat van mr A.W.H.(Arthur) Docters van Leeuwen, heeft uit tal van inzendingen drie projecten genomineerd: SMS Alert van Politie Midden- en Westbrabant, het Cabrio-project van politie Amsterdam-Amstelland en 3D Plaats Delict Imaging, een project waaraan elf politiekorpsen deelnemen. De mr Gonsalvesprijs wordt uitgereikt door de staatssecretaris van Justitie. Dit gebeurt in de Balzaal van Paleis Kneuterdijk in Den Haag. De tweede innovatieprijs kende drie actuele thema's: de samenwerking tussen publiek, politie en Justitie (burgerparticipatie), de kwaliteit van de opsporing en forensische opsporing. Op de website van de mr Gonsalvesprijs (www.gonsalvesprijs.nl) is alle informatie over de prijs, de organisatie en de drie genomineerden terug te vinden.

Sculptuur
De prijs is genoemd naar mr R.A. (Rolph) Gonsalves, laatstelijk vice-voorzitter van het College van procureurs-generaal, de landelijke leiding van het Openbaar Ministerie (OM). De prijs wordt om de twee jaar uitgereikt aan een persoon of een organisatie die van uitnemende betekenis is voor de innovatie van de rechtshandhaving. De winnaar van de mr Gonsalvesprijs krijgt een sculptuur van de Amsterdamse kunstenares Hannah van Munster, die in opdracht van het curatorium is vervaardigd. Het project Multi-etnisch Politiewerk van Politie Haaglanden werd eind 2005 de eerste winnaar van de mr Gonsalvesprijs. Inmiddels is deze unit met subsidie uitgebouwd tot het expertisecentrum op dit terrein van Politie Nederland.

Eerste Gonsalveslezing
Deze uitgave van de innovatieprijs wordt voor de eerste keer de mr Gonsalveslezing gehouden. De eerste lezing wordt verzorgd door mr H.N.(Harm) Brouwer, voorzitter van het College van procureurs-generaal, de landelijke leiding van het Openbaar Ministerie. Zijn lezing gaat over burgerparticipatie.

Samenstelling jury
De jury van de mr Gonsalvesprijs bestaat behalve de voorzitter uit mr (Erik) F.W.H. van den Emster, voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak, drs (Bernard) B.J.A.M. Welten, korpschef van de regionale politie Amsterdam-Amstelland, mr S. (Sadik) Harchaoui, voorzitter van de Raad van Bestuur van Forum en het Tweede Kamerlid J. (Jan) Schinkelshoek.

Interviews mogelijk
De uitreiking vindt plaats in de Balzaal van Paleis Kneuterdijk in Den Haag. Deze stijlvolle locatie is in gebruik bij de Raad van State. Vanaf 15.30 uur worden alle gasten en genomineerden ontvangen. Het officiële programma van de uitreiking begint om 16.00 uur en duurt tot omstreeks 17.00 uur. De leden van de jury en die van het curatorium zijn na afloop beschikbaar interviews te geven