Gemeente Dongen


Van Heinde en Verre

Op vrijdag 15 februari 2008 vindt in het Dongha museum in Dongen de opening plaats van de prestigieuze schilderijen tentoonstelling Van Heinde en Verre, Kunstpassanten in Dongen en andere Brabantse Dorpen (1850-1925) en de boekpresentatie Schilders van Dongen, Kroniek van een vergeten Schildersdorp, van auteur Ron Dirven, directeur Van Gogh Huis en Hanna Klarenbeek, co-auteur.

Buurpraatje, August Allebé, collectie: Breda´s museum Van heinde en verre kwamen in de 19e eeuw bekende kunstenaars naar Dongen om ongerepte natuur en het boerenleven te schilderen. Dongen werd een belangrijke trekpleister voor vele befaamde kunstenaars uit binnen- en buitenland die de natuur en het boerenleven op doek wilden vastleggen. Beroemde schilders uit die tijd die in Dongen hebben geschilderd zijn ondermeer August Allebé, Suze Robertson, Jan Veth, J.C.K. Klinkenberg, Max Liebermann, Jozef Isra io ls en anderen. Van een aantal van deze schilders zijn bekende werken uit gerenormeerde musea in Dongen te zien, zoals Buurpraatje, 1869 van August Allebé uit de collectie van het Bredas museum. Naast schilderijen zijn er foto´s uit deze tijd te bewonderen. De tentoonstelling geeft een goed beeld van wonen, werken en leven uit die periode.

Het boek Schilders van Dongen beschrijft de kroniek van een vergeten schildersdorp. Uitgebreid kunsthistorisch onderzoek heeft talrijke nieuwe gegevens aan het licht gebracht. De ontstaans- geschiedenis van veel onbekende én beroemde kunstwerken wordt onthuld en in perspectief geplaatst. Schilders van Dongen biedt daardoor een nieuw perspectief op de kunstgeschiedenis in Noord-Brabant. Boek en tentoonstelling zijn een goede aanvulling op elkaar.

Openingstijden Dongha Museum:
dinsdag** 10.00-12.00
woensdag 13.00-17.00
donderdag 09.00-12.00
vrijdag 09.00-12.00
zaterdag en zondag 13.00-17.00 uur.
Groepsbezoek op afspraak.


** Alleen in de periode mei t/m september.