Provincie Utrecht

Lagerhuis en Jeugddebat

12-2-2008 -

Vrijdag 15 februari 2008 zijn er 350 middelbare scholieren in het provinciehuis te vinden. De scholieren komen om deel te nemen aan een van de twee provinciale voorrondes die op dat moment plaatsvinden, namelijk Op Weg naar het Lagerhuis en het Nationaal Jeugddebat. Geïnteresseerden zijn van harte welkom bij beide finales.

Elk jaar debatteren middelbare scholieren met elkaar of met statenleden in het provinciehuis.

Bij de provinciale voorronde van het Nationaal Jeugddebat maken de scholieren een aantal voorstellen over onderwerpen die zij belangrijk vinden. De scholieren proberen dan de aanwezige statenleden te overtuigen één of meerdere van hun voorstellen aan te nemen en verder uit te werken voor provinciale staten. Als dat lukt, dan is de kans groot dat het voorstel ook daadwerkelijk uitgevoerd wordt. Het debat tussen de scholieren en de statenleden is te zien van 13.30 - 15.00 uur in de Statenzaal. Het Nationaal Jeugddebat wordt samen met de Nationale Jeugdraad georganiseerd.

In Op Weg naar het Lagerhuis debatteren schoolteams tegen elkaar aan de hand van stellingen. De beste teams komen dan in de finale tegen elkaar uit van 16.00 tot 17.00 uur in de Statenzaal. Tijdens alle debatten van het Lagerhuis zijn er statenleden aanwezig als jurylid. Zij bepalen welk team de beste is. Dit jaar doen er zeventien scholen mee. Vorig jaar won het Meridiaan College uit Amersfoort niet alleen de provinciale rondes, maar ook de landelijke finale. De landelijke finales zijn later in het jaar bij de VARA te zien. Dit jaar is het overigens de tiende editie van Op Weg naar het Lagerhuis.

Mevrouw A. Raven, gedeputeerde financiën, samenleving en cultuur, opent beide bijeenkomsten. Het Nationaal Jeugddebat om 10.00 uur in de Statenzaal en Op Weg naar het Lagerhuis om 11.30 uur in de Vrede van Utrechtzaal.

Belangstellenden zijn van harte welkom bij de opening en de finales. Het adres van het provinciehuis is Pythagoraslaan 101 in Utrecht.

Meer informatie: Sandra Sue, telefoon 030-258 2224