Gemeente Hoogeveen

12 februari 2008

Afzender: Stuurgroep De Smederijen van Hoogeveen
Bewoners kiezen zelf leefbaarheidsprojecten: eerste mijlpaal voor De Smederijen van Hoogeveen

Vier Smederijen bereiken binnenkort een eerste mijlpaal: de bewoners van Pesse, Elim, Krakeel en Tiendeveen kiezen zelf hoe ze in 2008 de leefbaarheid in de buurt gaan verbeteren. Pesse houdt de eerste verkiezingsbijeenkomst, vrijdag 15 februari. e bewoners beschikken zelf over het geld om tot uitvoering over te gaan, instanties helpen ze daarbij.

De afgelopen maanden hebben initiatiefgroepen met bewoners projecten en ideeën van bewoners verzameld. Er zijn gesprekken gevoerd met de indieners. Alle haalbare wensen zijn samengevat in een uitvoeringsplan voor 2008. Zo 'smeden' bewoners zelf hun plannen voor leefbaarheid en worden ze in samenwerking met instanties gerealiseerd. Die instanties zijn de organisaties verbonden aan De Smederijen van Hoogeveen: de wooncorporaties Actium, Domesta en Woonconcept, de politie, SWW en de gemeente Hoogeveen.

Bewoners bij het geld

Elke Smederij van buurt, dorp of wijk heeft een initiatiefgroep. Deze groep heeft het bestedingsrecht over een budget dat de instanties hebben vrijgegeven voor de leefbaarheid. In 2008 heeft elke Smederij minimaal ¤ 21.000 te besteden, afhankelijk van het aantal inwoners.

Over De Smederijen

De Smederijen van Hoogeveen is de naam voor een nieuwe werkwijze in Hoogeveen, met meer zeggenschap en verantwoordelijkheid voor bewoners. Buurtbeheer gaat er geleidelijk in over. Tien Smederijen zijn er in 2007 mee begonnen, in zes buurten en vier dorpen van Hoogeveen. Binnenkort komen er acht bij.

Korte en langere termijn

Naast uitvoeringsplannen maakt elke Smederij ook een ontwikkelplan voor de langere termijn. Hierin staan projecten die meer tijd, geld en afstemming vergen. Bewoners hebben hierover geen bestedingsrecht maar een adviesrecht, richting de instanties. Een voorbeeld is Tiendeveen. Daar ligt al een ontwikkelplan met onder andere een multifunctioneel centrum als wens, wat de gemoederen momenteel bezighoudt in Tiendeveen.

Tiendeveen

Over het uitvoeringsplan voor 2008 heeft Tiendeveen op 22 februari een verkiezingsavond gepland, in dorpscentrum De Eiken. De dorpsbewoners kunnen kiezen uit bijvoorbeeld een bibliotheek in de school, visplekken langs het kanaal en wandelroutes.

Pesse

Vrijdagavond 15 februari heeft Pesse de primeur met de eerste verkiezingen in het kader van De Smederijen van Hoogeveen. In De Wenning kiezen bewoners uit een serie ideeën om de leefbaarheid te versterken. Er zijn voorstellen voor speeltoestellen bij het Pioniersveld, het evenemententerrein in Pesse. Andere ideeën zijn een weerbaarheidtraining en gymdag voor kinderen.

Elim

De bewoners van Elim krijgen op 27 februari de kans hun mening te geven over alle ingediende ideeën. De bijeenkomst is in dorpscentrum 't Vonder. Een paar voorbeelden waar mensen uit kunnen kiezen zijn: speeltuin opknappen, materiaal aanschaffen voor het bloemencorso en de feestweek, bankjes plaatsen voor ouderen.

Krakeel

Op 5 maart mogen de bewoners van Krakeel in wijkcentrum De Magneet hun stem laten horen. Ideeën zijn onder andere een openluchtconcert voor en door jongeren, een straatspeeldag en sterrenslag.

Nieuwe website

Op www.desmederijenvanhoogeveen.nl is achtergrondinformatie te vinden en contactgegevens. Deze website wordt dit voorjaar compleet vernieuwd met onder andere een nieuwsrubriek.