Gemeente Delft

Delft proeftuin voor sportieve Cito-toets

De Cito-toets meet vanaf nu niet alleen of je goed kan rekenen of dat je goed bent in spelling. Op vrijdag 15 februari wordt in Delft de aftrap gegeven voor het meten van lichamelijke vaardigheden in de vorm van een beweegtoets. Delft is pilotgemeente in dit project, het is de bedoeling dat over een paar jaar alle basisscholen in Nederland meedoen aan deze toets. Doel van het project is om een gezonde en sportieve leefstijl te bevorderen. In totaal doen 8 Delftse basisscholen mee.

Delft is als pilotgemeente uitgekozen omdat het sport- en beweegklimaat in Delft gunstig is dankzij het bewegingsonderwijs, de Brede School en de sport en spelactiviteiten van BOS (Buurt, Onderwijs, Sport). Daarnaast is er goede samenwerking tussen sportclubs, scholen, buurtorganisaties en kinderopvang. Sporten en bewegen staat hierdoor niet alleen volop in de belangstelling, maar leidt ook tot steeds meer sportieve activiteiten.

Volgsysteem sport en bewegen
Uitgangspunt is dat kinderen plezier beleven aan sport en dat zij inzicht krijgen in hun lichamelijke vaardigheden. Bij bewegingsonderwijs staat centraal hoe een kind zich motorisch en fysiek ontwikkelt. Naast het aanleren van een gezondere leefstijl, is het project daardoor ook de aanzet tot de ontwikkeling van een leerling- en onderwijsvolgsysteem voor Sport en Bewegen. Cito begeeft zich hiermee op nieuw terrein. Door naast cognitieve vaardigheden en de sociaal-emotionele ontwikkeling ook fysieke bekwaamheden te meten, wordt de basis gelegd voor de optimale ontwikkeling van kinderen op alle gebieden.

De dag wordt georganiseerd door Cito en Vereniging Sport en Gemeenten, in samenwerking met de gemeente Delft. Na drie dagen bezig te zijn geweest met de Cito-toets, voeren de leerlingen aanstaande vrijdag allerlei opdrachten uit. Onder andere balanceren op de evenwichtsbalk, zwaaien aan een touw, hoog- en verspringen, dribbelen met een basketbal, hardlopen en opdrachten met bewegen op muziek. In het zwembad Kerkpolder zwemmen de kinderen onder meer 6 meter onder water, 75 meter schoolslag en leggen ze een baan met hindernissen op tijd af.

Daarnaast verricht een sportfysioloog verschillende metingen bij de leerlingen zoals: lengte, gewicht, BMI, inspanning en sprongkracht. Per leerling registreert Cito de uitkomsten en aan het eind van de dag ontvangt iedere leerling een persoonlijk certificaat.

Noot voor de redactie (

Gemeente Delft