Gemeente Alkemade


First Responders: snelle levensreddende hulp


13-02-2008

Vrijdag 15 februari om 09.00 uur wordt in de brandweerkazerne van de post Kaag een convenant ondertekend waarmee de inzet van een First Responder team in Kaag en het gebied Kagerplassen mogelijk wordt.

Met de inzet van Brandweer First Responders kan men sneller starten met het toepassen van basale levensreddende handelingen, bijvoorbeeld reanimatie plus de toepassing van een Automatische Externe Defibrillator. Deze First Responders worden ingezet in gebieden waar de bevolkings- en de ambulancedichtheid laag is, en de ambulance er dus langer over doet om bij de patiënt te komen. Tijdens een twee jaar durende proef met First Responders in de kernen Lekkerkerk en Krimpen aan de Lek, zijn goede ervaringen opgedaan. De regio Hollands-Midden beschikt over een overheidsambulancedienst en de brandweerkorpsen in de regio kunnen een rol kunnen spelen als First Responder organisatie, dus ligt het voor de hand om hier ook een samenwerking tussen beide overheidsinstanties tot stand te brengen. Deze samenwerking wordt vastgelegd met de ondertekening van het convenant.

Ondertekenen convenant
Op vrijdag 15 februari ondertekenen de verschillende instanties dit convenant in de brandweerkazerne van de post Kaag, en wordt de inzet van een First Responder team in Kaag en het gebied Kagerplassen mogelijk. In het voorjaar van 2008 sluiten ook de brandweer in o.a. Nieuwkoop, Leimuiden en Nieuwveen zich aan bij dit First Responder project.

Ondertekenaars van dit convenant zijn:


* de heer W. Weynschenk, directeur van de Gemeenschappelijke Meldkamer Hollands-Midden
* de heer P. Haasbeek, algemeen manager Regionale Ambulancedienst Hollands-Midden
* de heer J.G.J. Lippens, commandant Brandweer Alkemade-Jacobswoude

Na het tekenen van het convenant geeft de brandweer een demonstratie waarin de werkwijze van het First Responder team wordt verduidelijkt. De Lions Club Alkemade heeft in 2007 al reanimatieapparatuur aan de brandweerposten in Kaag en Leimuiden ter beschikking gesteld, deze apparatuur gaat helpen bij het redden van levens.

Brandweer op Kaag operationeel
Met ingang van 15 februari is de brandweer op Kaag operationeel. In de voorgaande periode is dit brandweerkorps door de Regionale Ambulancedienst intensief opgeleid en getraind. Inwoners worden met folders en publicaties geïnformeerd over dit speciale project. Ook stuurt de Regionale Ambulancedienst Hollands-Midden huisartsen een brief waarin informatie gegeven wordt over dit initiatief.