Gemeente Leeuwarden

Warme Truiendag: mag het een graadje lager?

Bron: Gemeente Leeuwarden (13-02-2008) Het Klimaatverbond roept samen met Z@pp (Nederland 3) en vele andere partijen iedereen in Nederland op om vrijdag 15 februari 2008 mee te doen aan de Warme Truiendag. Ga die dag in een warme trui naar school of kantoor, en vraag de leraar of directie de verwarming enkele graden lager te zetten.
De verwarming één graad lager betekent 7% minder energieverbruik en dus minder CO2-uitstoot. Ook de gemeente Leeuwarden doet mee aan Warme Truiendag. Op vrijdag 15 februari worden de verwarmingen in het Stadskantoor en het Stadhuis één graad lager gezet. Wethouder Milieu Yvonne Bleize: `Met één graadje lager is het aankleden in dikke wollen truien, mutsen en sjaals niet nodig. Toch zou het op jaarbasis een flinke energiebesparing betekenen. Met slechts één graad lager kun je het klimaat sparen zonder comfortverlies.'

De Warme Truiendag is elk jaar op of rond 16 februari, de dag waarop in 2005 de Kyoto-overeenkomst in werking trad. In 2008 is gekozen voor de werkdag die het dichtst bij deze datum ligt: vrijdag 15 februari. Het doel van het Kyotoprotocol is om de uitstoot van broeikasgassen, die mede leiden tot klimaatverandering, wereldwijd te verminderen. De dag herinnert iedereen aan de afspraken in het verdrag. Ook Nederland moet de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk verminderen in de komende jaren. Kijk voor meer informatie op de website www.warmetruiendag.nl.