Rijksuniversiteit Groningen

Dynamic software infrastructures for the life sciences

Datum: 15 februari 2008

Biomedische gegevens beter toegankelijk

Morris A. Swertz beargumenteert in zijn proefschrift dat `een kleine computertaal' en een `generator software tool' samen een oplossing kunnen bieden om de zeer grote hoeveelheden biomedische data beter toegankelijk, analyseerbaar en uitwisselbaar te maken. Complexe (genetische) ziekten kunnen er beter mee worden onderzocht.

Standaard software is onvoldoende

Onderzoek aan dergelijke data is tot op heden moeilijk omdat onderzoeksgroepen vaak hun eigen software moeten ontwikkelen of bestaande software moeten aanpassen, om aan hun specifieke onderzoeksbehoeften tegemoet te komen. Zij moeten als het ware het (software) wiel steeds opnieuw uitvinden. In het verleden zijn al vaak initiatieven genomen om zulke software te standaardiseren, maar dat is onvoldoende gebleken. De oplossing ligt `beyond standardization'.

Massaproductie op maat

Voorgesteld wordt om met `de kleine computertaal' maatwerk-software samen te stellen uit een menu van herbruikbare bouwstenen om vervolgens met `de generator tool' de gewenste software automatisch te laten bouwen (Nature Reviews Genetics, maart 2007). Met deze `massaproductie op maat' zijn aanpassingen snel te realiseren en wordt het beter mogelijk bij te blijven in het zich snel voortschrijdend onderzoeksveld van de levenswetenschappen.

Uitwisselbaar

Swertz beschrijft voorbeelden van dergelijke software waaronder het in Groningen ontwikkelde MOLGENIS. Nieuw gegenereerde bouwstenen zijn uitwisselbaar zodat andere laboratoria ze ook snel kunnen inpassen. Bovendien vereenvoudigt het hergebruik van bouwstenen de uitwisseling van data tussen onderzoeksgroepen. In het proefschrift worden onder andere software infrastructuren voor laboratoriumwerk, voor analyse van grote moleculaire datasets en voor klinische studies gegeven.

Een online showcase is beschikbaar op:
http://gbic.biol.rug.nl/supplementary/2006/molgenis_showcase

Morris Swertz (Utrecht, 1976) studeerde technische bedrijfskunde in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Groningen Bioinformatics Centre en gefinancierd door NWO.

Datum en tijd: 15 februari 2008, 13.15 uur

Promovendus: M.A. Swertz

Proefschrift: Dynamic software infrastructures for the life sciences

Promotor(es): prof.dr. R.C. Jansen en prof.dr. E.O. de Brock

Faculteit: wiskunde en natuurwetenschappen

Plaats: Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen Informatie: M.A. Swertz, tel. 050-363 8091, e-mail: m.a.swertz@rug.nl