Rijksuniversiteit Groningen

Bioinformatics for mass spectrometry: novel statistical algorithms

Datum: 15 februari 2008

Nieuwe krachtige bio-statistische methoden voor massaspectrometrie

Ziekten zoals kanker, reuma en diabetes beïnvloeden de fysiologie van sommige menselijke cellen. Hierdoor veranderen de concentraties van karakteristieke biomoleculen in lichaamsvloeistoffen, zoals bloed of urine. Moleculen die verschillen tussen een ziek en gezond organisme heten biomarkers. Door de concentraties van deze biomarkers te meten is vroegtijdig vast te stellen of iemand ziek is en of een (nieuw) geneesmiddel het gewenste effect heeft. Het onderzoek naar biomarkers is sterk in ontwikkeling.

Een techniek om de biomarkers op te sporen is massaspectrometrie. Met deze techniek kan de moleculaire samenstelling van monsters afkomstig van mens, plant en dier bepaald worden. De resultaten worden weergegeven in grafiekvorm in een massaspectrum. De meest informatieve massaspectrometriemetingen, bijvoorbeeld die van bloed, leveren daarin echter zeer complexe piekenpatronen, die nauwelijks met hedendaagse methoden geanalyseerd kunnen worden.

In zijn proefschrift geeft Martijn Dijkstra een overzicht van de oorzaken die aan deze complexiteit ten grondslag liggen. Op grond hiervan ontwikkelde hij nieuwe statistische modellen en methoden die met optimale statistische kracht de meest ingewikkelde piekenpatronen kunnen analyseren. Dit geeft een optimaal beeld van de samenstelling van geanalyseerde monsters, en geeft een zeer grote kans op het vinden van biomarkers, als die daadwerkelijk aanwezig zijn. Aan de andere kant wordt de kans op het vinden van valse/onechte biomarkers verkleind. Daarnaast ontwikkelde Dijkstra nieuwe methoden om massaspectrometrietijdreeksmetingen te analyseren. Deze kunnen gebruikt worden bij het voorspellen van bijvoorbeeld de voortgang in het herstel van patiënten na een chirurgische ingreep. Een groot deel van zijn werk is gepubliceerd in gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften.

Martijn Dijkstra (Leeuwarden, 1980) studeerde Informatica in Groningen. Het promotieonderzoek werd uitgevoerd bij het Groningen Bioinformatics Centre en gefinancierd door SenterNovem. /JS

Datum en tijd: 15 februari 2008, 14.45 uur

Promovendus: M. Dijkstra

Proefschrift: Bioinformatics for mass spectrometry: novel statistical algorithms

Promotor(es): prof.dr. R.C. Jansen

Faculteit: wiskunde en natuurwetenschappen

Plaats: Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie: M. Dijkstra, tel. 050-363 8091/7976, e-mail: m.dijkstra@rug.nl