Gemeente Breda

Vestingwerken aan de Ceresstraat aangetroffen

P1000128 ravelijn drie hoefijzers.JPG

Op het terrein van InBev aan de Ceresstraat in Breda zijn bij archeologisch onderzoek sporen van vestingwerken (ravelijn Maurits) uit de zeventiende eeuw aangetroffen. De locatie van de gevonden muren van dit ravelijn wordt momenteel exact in kaart gebracht. Vervolgens wordt vanaf vrijdag 15 februari zand over de resten gestort, omdat het terrein verder bouwrijp gemaakt wordt voor de nieuwbouw in Drie Hoefijzers.
De locatie aan de Ceresstraat maakt deel uit van de ontwikkeling Drie Hoefijzers in het kader van Via Breda.

De vestingwerken die nu gevonden zijn maken deel uit van de verdedigingslinie van Breda. In 1682 vinden grootschalige verbeteringen van deze vestigingswerken plaats. Dit gebeurt naar aanleiding van een inval van de Fransen in 1672. Bij deze verbeteringen wordt het zogenaamde Nieuw-Nederlands stelsel gevolgd, dat wordt toegeschreven aan Menno van Coehoorn.

Dit vestingbouwkundige stelsel kenmerkt zich door grote bastions, met holgebogen flanken en ravelijnen.

Een ravelijn is een versterkt eiland dat zich aan de buitenkant van een vestingmuur bevindt, maar dat in sommige gevallen aan de vesting is vastgebouwd. De punt van het ravelijn steekt dan uit in de vestinggracht. Van één van die ravelijnen (het ravelijn Maurits) zijn nu bij het archeologisch onderzoek de muren teruggevonden.

Het plan voor de herontwikkeling van het Drie Hoefijzersterrein van AM voorziet in het behoud van de cultuurhistorische panden (voormalig hoofdkantoor InBev, brouwhuis) in het gebied. Tevens sluit de nieuwe bebouwing qua karakter en materialisatie aan bij de bestaande gebouwen in Drie Hoefijzers.

Breda, 14 februari 2008