Timmermans opent Nederlands-Vlaams cultuurfestival in Boedapest

Staatssecretaris voor Internationaal Cultuurbeleid Frans Timmermans opent vrijdag 15 februari samen met de Vlaamse minister voor Cultuur, Geert Bourgeois, en de Hongaarse minister voor Economie en Transport, Csaba Kàkosy, het Nederlands-Vlaamse cultuurfestival LOW in Hongarije. De opening van het festival vindt plaats in de Kunsthal in de Hongaarse hoofdstad Boedapest.

Van 15 februari tot 12 maart vindt in Hongarije het Nederlands-Vlaamse cultuurfestival LOW plaats. Met een programma bestaande uit beeldende kunst, muziek, dans, theater, literatuur, film en design brengt het LOW festival de hedendaagse Nederlandse en Vlaamse cultuur naar Hongarije. Met meer dan 150 voorstellingen op 25 locaties in Boedapest en Pécs is het één van de belangrijkste festivals in Hongarije van dit jaar en tevens het grootste evenement van Nederlandse en Vlaamse cultuur dat ooit in het buitenland is georganiseerd.

Het doel van het LOW festival is tweeledig. In de eerste plaats wordt beoogd om de bekendheid van de hedendaagse Nederlandse en Vlaamse kunst en cultuur bij het Hongaarse publiek te vergroten. Daarnaast wil het festival bijdragen aan het versterken van de culturele samenwerking tussen Nederland, Vlaanderen en Hongarije. Als follow-up zal Hongarije dit voorjaar een hedendaagse kunst programma in Nederland presenteren.

In de middag voorafgaand aan de opening heeft Timmermans een ontmoeting met het cultureel middenveld van Boedapest. Deze vindt plaats op de A38, een afgekeurd Oekraïens vrachtschip dat is omgevormd tot een multidisciplinair cultureel centrum. Timmermans zal daarbij praten met Hongaarse en Nederlandse cultuurmakers die betrokken zijn bij het LOW festival. Ook spreekt hij met vertegenwoordigers van A38 over de culturele initiatieven die zij ontplooien en hun samenwerking met de Amsterdamse Melkweg.

Het LOW festival is een initiatief van de Nederlandse Ambassade in samenwerking met de Vlaamse Vertegenwoordiging in Boedapest. De naam LOW refereert dan ook aan de 'Low Countries': Nederland en Vlaanderen.

Noot aan redacties (