CDA

[LinkClick.aspx?link=Images%2fPolitici%2fKamerleden_dec06%2fKathleenFe rrier_.jpg&tabid=157&mid=1006] 15 februari 2008 - Werkbezoek - Ferrier: âMensenrechten en straffeloosheid in Guatemalaâ

Namens het Nederlands Instituut voor Meerpartijen Democratie (NIMD) heeft Kathleen Ferrier, van 2 tot 7 februari, een reis gemaakt naar Guatemala.

Deze missie was een vervolg op haar reis die zij in 2006 maakte samen met de huidige minister voor Ontwikkelingssamenwerking, Bert Koenders. Ook dit keer stond de missie in het teken van mensenrechten en straffeloosheid.

Guatemala beleeft een historisch moment: begin dit jaar is de nieuwe president, Ãlvaro Colom, van de naar sociaal democratisch neigende UNE partij beëdigd en is de nieuw ingestelde Internationale Commissie tegen Straffeloosheid in Guatemala (CICIG) begonnen met haar werkzaamheden. âHet moment is werkelijk historisch: volgens velen is dit kabinet âel ùltimo trenâ (de laatste trein) die naar werkelijke veranderingen kan leiden in de postconflictsituatie waarin het land duidelijk verkeert. De regering Colom mag dus niet mislukken,â aldus Ferrier. Maar er pakken zich al donkere wolken samen boven deze regering: na één maand regeren krijgt Colom al stevige kritiek vanuit verschillende hoeken, waaronder zijn eigen achterban. Er is economische groei, maar zoals bijna overal in Latijns Amerika is er sprake van grote ongelijkheid. Daar komt bij dat er grote onveiligheid heerst in Guatemala, mede veroorzaakt door de grote mate van straffeloosheid in het land.

Ferrier: âNa twee jaar weer terug in Guatemala, constateer ik dat de schendingen van mensenrechten onverminderd zijn doorgegaan en op sommige punten zelfs lijkt toe te nemen. Statistisch gezien is Guatemala het land waar de meeste vrouwen en kinderen vermoord worden. Het is dan ook zeer van belang dat de oprichting van CICIG nu echt een feit is.â Deze commissie onder auspiciën van de VN heeft als hoofdtaak de illegale criminele bendes in kaart te brengen en het versterken van de eigen Guatemalteekse instituties, waar ook Nederland aan bijdraagt in de vorm van steun aan de opleiding van politieagenten. Tijdens haar ontmoetingen met Guatemalteekse parlementariërs heeft Ferrier meerdere malen benadrukt dat het van belang is het politieke draagvlak voor dit instituut hoog te houden en dat het niet gekort wordt op subsidies en tegelijkertijd een verbreding van het mandaat krijgt - waardoor het instituut met minder geld ook vele kleinere criminele zaken moet gaan oplossen - zoals nu de discussie is in het parlement.

Het NIMD speelt een zeer zichtbare en fundamentele rol in Guatemala door het ondersteunen van politieke partijen, met speciale aandacht voor vrouwen en minderheidsgroepen daarbinnen. âJuist op dit historische moment is de rol van het NIMD van belang. Het is zaak dat alle mogelijke krachten zich verenigen om ervoor te zorgen dat het parlement ook haar controlerende taak werkelijk uitvoert,â aldus Ferrier.

Het Nederlands Instituut voor Meerpartijendemocratie (NIMD) is een organisatie van politieke partijen in Nederland die partijen in jonge democratieën steunt. Naast het CDA nemen 6 andere politieke partijen deel: PvdA, VVD, GroenLinks, ChristenUnie, D66, en SGP.

Het NIMD werd opgericht in 2000 en werkt inmiddels samen met meer dan 150 politieke partijen uit 17 landen in Afrika, Latijns-Amerika, Azië en Oost-Europa. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken financiert de activiteiten van NIMD.