AutoRai

Nieuwe Ford Kuga Crossover verovert terrein voor Ford Europa

(2/15/2008)
Ford Europa begeeft zich voor het eerst op de zeer concurrerende crossovermarkt. De gloednieuwe Ford Kuga belooft een combinatie van uitstekend rijgedrag op de weg en verrassend gedrag op ruwer terrein.

De Kuga stamt af van de spectaculaire Iosis X Concept die in 2006 voor het eerst te zien was op de autosalon van Parijs. John Fleming, president en CEO van het bedrijf, bevestigde de plannen van Ford Europa om een productieauto te ontwikkelen, gebaseerd op de Iosis X Concept. Deze auto zou binnen twee jaar op de markt worden gebracht.

In 2007 liet Ford op de autosalon van Frankfurt met een conceptcar zien dat deze toezegging snel zou worden waargemaakt. Om aan te geven dat Ford met deze auto een belangrijke nieuwe richting inslaat, kreeg het model zijn eigen naam. De Ford Kuga was een feit en gaat in de eerst helft van 2008 deel uitmaken van de modellenreeks van Ford Europa.

"Met de nieuwe Ford Kuga lossen we de belofte in die we in 2006 in Parijs hebben gedaan. Dit doen we met een veelzijdige, expressieve en charismatische auto die voor onze modellenreeks een echte uitbreiding betekent," aldus John Fleming. "Ik ben ervan overtuigd dat de Ford Kuga in trek zal zijn bij veel trouwe klanten van Ford die op zoek zijn naar iets afwijkends. Maar ik verwacht ook dat we met de Kuga veel nieuwe klanten naar het merk Ford kunnen trekken, net als eerder is gebeurd met de S-MAX. Het opvallende 'Kinetic Design', de befaamde Ford rijdynamiek en de hoogwaardige productkwaliteit zijn slechts enkele van de sterke punten die de Ford Kuga meebrengt in dit snelgroeiende marktsegment."

Degelijke basis
De nieuwe Ford Kuga is gebaseerd op de bekroonde architectuur van de Ford Focus en de Ford C-MAX. De Ford Kuga wordt in Nederland leverbaar in één zeer complete uitvoering en er is daarnaast ook nog een keur aan opties beschikbaar waarmee de bestuurder de auto geheel naar eigen smaak kan aanpassen. Het permanent ingeschakelde Haldex 'intelligent' AWD-systeem, standaard ESP (Electronic Stability Programme) met zowel ARM (Anti Rollover Mitigation) als ABS met EBD (Electronic Brakeforce Distribution) zijn slechts een aantal van de vele technologieën die de bestuurder van de nieuwe Kuga tot zijn beschikking heeft.

Nieuwe richting
Met de stijlvolle en charismatische Kuga toont Ford Europa opnieuw de spannende richting die het bedrijf met zijn producten is ingeslagen. Het frisse, 'Kinetic Design' oogt veelbelovend. De toonaangevende rijdynamiek, een gedegen traditie op het gebied van veiligheid, het gebruik van kwalitatief hoogwaardige materialen, en vakmanschap maken die beloftes waar. De hooggeplaatste stoelen, het `intelligent` AWD-systeem en ruime opbergmogelijkheden, maken de Kuga tot een bijzonder aantrekkelijke auto.

"Met de Kuga is de lat in het crossoversegment weer hoger komen te liggen," zegt Stephen Odell, vice president voor marketing, sales en service bij Ford Europa. "Het 'Kinetic Design' geeft de Kuga veel karakter en dit zal veel potentiële klanten naar de showroom brengen."

De Kuga is leverbaar in een zorgvuldig samengesteld palet van tien carrosseriekleuren. Chill is een gloednieuwe metaallak die veel mensen zal aanspreken. Het productiemodel is leverbaar in twee wittinten: het standaard Frozen White en de gloednieuwe metaallak Electric White. Beide verwijzen naar de Iosis X Concept, waar de Kuga van afstamt. Zowel de Iosis X Concept als de demonstratieversie van de Kuga die te zien was in Frankfurt, waren in Electric White uitgevoerd. De Kuga is het eerste productiemodel van Ford Europa dat in Electric White leverbaar wordt. Voor het aanbrengen van deze lak is een speciale techniek ontwikkeld.

Het exterieur van de Kuga bevat vanzelfsprekend een groot aantal praktische toepassingen die meer bieden dan op het eerste gezicht zou worden gedacht. De in twee delen te openen achterklep biedt optimale flexibiliteit en gebruiksgemak.

Ook de materialen die zijn gekozen voor het interieur van de Kuga, tonen de nauwe verwantschap met de Iosis X Concept. Voor het opvallende en rijkelijk uitgeruste interieur van de Kuga zijn in het oog springende gedeelten uitgevoerd in exclusief leder en afgewerkt met glanzende materialen. Deze waren in de Iosis X Concept uitgevoerd in Piano White, maar zijn nu leverbaar in een keur aan tinten. De details die zijn uitgevoerd in op elkaar afgestemde kleuren, benadrukken samen met de geïntegreerde bekledingskleuren het unieke karakter van het dashboard en de portierbekleding. Zo ontstaat er één samenhangende stijl van topkwaliteit design en premium sportiviteit.

De Kuga biedt aan maximaal vijf volwassenen een ruime en comfortabele zitplek. De tweede zitrij heeft een 60/40-indeling die volledig naar voren kan worden geklapt zodat er in tweezitsmodus optimaal gebruik kan worden gemaakt van de beschikbare laadruimte. Onder de stoelen van de tweede rij bevindt zich praktische opbergruimte. Meer opbergruimte is gecreëerd onder de vloer van de bagageruimte. Deze is voor optimaal praktische toepasbaarheid in compartimenten verdeeld.

Door de lage drempelhoogte (758 mm) van de bagageruimte kunnen zware voorwerpen probleemloos worden geladen. Met volledig ingeklapte achterbank beschikt de Kuga over een bagageruimte van 1355 liter. De omsloten kofferbak heeft een inhoud van 360 liter.

De Ford Kuga biedt een groot aantal opties waarmee de auto helemaal aan de persoonlijke smaak kan worden aangepast. Zo komen er vele verschillende pakketten beschikbaar. Deze optionele pakketten bevatten producten voor extra veiligheid, transport, opbergmogelijkheden en styling.

Een aantal van de technologieën in de Ford Kuga is door Ford eerder toegepast in grotere en luxueuzere modellen en recentelijk ook nog in de nieuwe generatie Ford Focus. Daarnaast beschikt de Kuga ook over een aantal voorzieningen die uniek zijn voor het segment en voor de modellenreeks van Ford Europa, bijvoorbeeld de in twee delen te openen achterklep.

Vermogen en prestaties
De Kuga heeft een een 2.0-liter Duratorq TDCi 136 PS 100kW-motor met een handgeschakelde zesversnellingsbak. Deze motor biedt veel koppel: 320 Nm bij 2000 tpm en 340 Nm in "transient overboost". Deze AWD Ford Kuga verbruikt weinig brandstof: 6,4 liter brandstof per 100 kilometer (gecombineerde brandstofcijfers) en heeft de allerlaagste CO2 uitstoot (169 g/km) binnen zijn AWD segment.

"De toegepaste aandrijving maakt de Kuga tot een krachtpatser die zich overal thuisvoelt," zegt Herrmann, C-Car Vehicle Line Director, Ford Europa.

De Ford Kuga is ontwikkeld om unieke rijdynamiek op de weg en uitzonderlijke prestaties op ruwer terrein te leveren en is dus ook bij uitstek geschikt voor de vrije tijd.

Met beproefde onderdelen en technologie uit de Ford Focus en C-MAX als basis, hebben de ingenieurs van Ford elk onderdeel en aspect van de rijkwaliteit en handelbaarheid grondig onder handen genomen zodat ook de Ford Kuga drager is van het blauwe ovalen logo, hét symbool van ultieme rijdynamiek.

De belangrijkste algemene doelstelling was ervoor te zorgen dat de Kuga in het segment de beste prestaties levert op het gebied van handelbaarheid en rem- en stuurgedrag. Voor het verwezenlijken van de doelstellingen, zijn in de nieuwe Kuga veel nieuwe systemen en componenten gebruikt.

De Ford Kuga wordt onderdeel van een veelgeroemde en succesvolle modellenreeks met zeer hoge standaards op veiligheidsgebied. De veiligheid die de Kuga biedt, begint bij de stijve passagierscel die zo is geconstrueerd dat deze vervorming kan weerstaan. De Ford Kuga biedt een keur aan actieve, passieve en op voetgangers toegespitste veiligheidsvoorzieningen. TSA (Trailer Stability Assist) is één van de geïntegreerde elektronische systemen die de veiligheid van de Kuga vergroten en de bestuurder een gevoel van veiligheid geven.

"We hebben veel geïnvesteerd om onze auto's zo veilig mogelijk te maken, zowel voor onze klanten als voor de overige weggebruikers," vervolgt Herrmann. "We benaderen veiligheid op een holistische wijze en sluiten daarbij geen compromissen."

De nieuwe Kuga zal worden geproduceerd in de Ford-fabriek in Saarlouis (Duitsland), net als de Focus driedeurs, vijfdeurs, Wagon en de Ford C-MAX.