Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid

Will Tiemeijer wint G.A. van Poeljeprijs

De G.A. van Poejeprijs voor de beste dissertatie van 2006 is op 14 februari 2008 uitgereikt aan dr. W.L. Tiemeijer, wetenschappelijk medewerker van de WRR. Will Tiemeijer ontving de prijs tijdens het Festival der Bestuurskunde. In zijn proefschrift, Het geheim van de burger, beschrijft hij de do's en don'ts van het opinieonderzoek in drie cases.

De jury van de Vereniging voor Bestuurskunde beschrijft Het geheim van de burger als een rijke en eigenzinnige dissertatie die opvalt door een enorme diepgang en spankracht: "De auteur is in staat om op elegante en prikkelende wijze grote filosofische vragen, concrete maatschappelijke kwesties en precieze methodologische reflecties in één vloeiende lijn met elkaar te verbinden".

Er gaat haast geen dag voorbij of er wordt gepeild wat 'het volk' vindt van deze of gene actualiteit. Moeten we blij zijn met al dat opinieonderzoek? Kan daarmee de kloof met 'de burger' worden overbrugd? Tiemeijer gaat in op de vraag hoe wenselijk opinieonderzoek is voor de beleidsvorming van de rijksoverheid. Leidt het tot beter beleid en tot meer vertrouwen in de overheid? Of moeten we vrezen voor een 'u vraagt, wij draaien' democratie? De vraagstelling vormt het startpunt voor een uitgebreide rondgang langs staatstheorie en politieke filosofie. Klassiekers als Machiavelli, Rousseau, Burke, Tocqueville passeren de revue, maar ook hedendaagse denkers als Lefort, Willke, Laclau en Mouffe. Al deze auteurs blijken - vaak op verrassende wijze - relevant voor een goed inzicht in de rol die opinieonderzoek kan spelen in de hedendaagse representatieve democratie.

Het geheim van de burger
Wat meet opinieonderzoek nu eigenlijk? Hoe kan een politicus zulk onderzoek zinvol gebruiken? Wanneer wordt het manipulatie? Is de ongekendheid van de samenleving wel een probleem? Het betoog wordt geïllustreerd met diverse voorbeelden uit de recente praktijk van de Nederlandse overheid, waaronder twee cases bij de ministeries van Justitie en Onderwijs. Is poll driven government in Nederland realiteit aan het worden?

Meer informatie:

Het geheim van de burger, W.L. Tiemeijer (2006) Uitgeverij Aksant ISBN 90-5260-217-4

Juryrapport G.A. van Poelje-jaarprijs 2006 (volgt)



Bestellen:

Het geheim van de burger / druk 1
Het geheim van de burger / druk 1
Tiemeijer, W.L.