Groen!

Brussel, 13 februari 2008

Groen! gaat voor nul verkeersslachtoffers

Colloquium verkeersveiligheid in Senaat op woensdag 13 februari

Groen! gaat voor nul verkeersslachtoffers. Met het oog daarop heeft Groen! vandaag een colloquium georganiseerd, waarop meer dan 140 beleidsmensen, wetenschappers, onderzoekers en slimme weggebruikers samen hebben gebrainstormd over een veilige en duurzame mobiliteitsaanpak in Vlaanderen. Nul verkeersslachtoffers is inderdaad zeer ambitieus, verklaart Freya Piryns, Groen!-senator, maar als het over mensenlevens gaat is dat het enige ethisch juiste streefdoel.

Het colloquium wil alvast de verkeersveiligheid in Vlaanderen verbeteren en dat is geen overbodige luxe. Hoewel we al jaren verkondigen dat we geen verkeersslachtoffers meer willen, blijkt nu dat de daling van het aantal slachtoffers is stilgevallen. In 2007 overleden 953 mensen op de Vlaamse wegen. Dat zijn er 953 te veel. Trouwens, als andere landen een nul verkeersslachtoffersbeleid nastreven, waarop wachten wij dan nog op, vraagt senator Piryns zich af. De oplossingen bestaan. We moeten volop inzetten op structurele aanpassingen van onze wegeninfrastructuur, op veiligere wagens en verantwoord rijgedrag. Nederland en Zweden bewijzen dat het kan.

Bovendien trekt Vlaanderen nog steeds te veel de kaart van het autoverkeer. De Vlaamse regering wil van Vlaanderen een logistieke draaischijf maken met monstertrucks. Duitsland, een land met toch veel meer ruimte op de baan, heeft deze monstertrucks wegens te onveilig verboden. Deze keuze gaat ten koste van slimme investeringen voor meer openbaar vervoer, meer fietsafstanden en wandelverkeer. Andere perfect haalbare pistes voor een ambitieus verkeersbeleid in Vlaanderen zijn volgens Groen!: meer zorg voor de zwakke weggebruiker, een duurzame beperking van het auto- en vrachtwagenverkeer, de invoering van een rijbewijs met punten, het stimuleren van het fietsverkeer en het investeren in slimme, propere en veilige wagens

Alle aanwezigen, waaronder minister voor mobiliteit Yves Leterme, zijn ervan overtuigd dat een ambitieus mobiliteitsbeleid Vlaanderen en haar weggebruikers zal vooruithelpen. Aan het eind van het colloquium kon Freya Piryns tevreden terugblikken op een leerrijke dag: Groen! zal een uitgebreid verslag van dit colloquium overhandigen aan de bevoegde regering. De wil is er - dat beweren toch alle mobiliteitsministers op rij- en nu ook de weg.

Freya Piryns, senator

De teksten van de tussenkomsten kun je spoedig vinden via deze bladzijde