Groen!

Brussel, 15 februari 2008

Steeds meer aandacht voor co-housing en andere alternatieve vormen van wonen

De woonbehoeftes in Vlaanderen zijn veranderd. We hebben steeds meer eenoudergezinnen en singles, we leven langer, onze kinderen blijven langer thuis wonen enz. Het traditionele gezin is niet meer de meest dominante samenlevingsvorm, maar onze woningmarkt is er wel nog steeds op afgestemd. Toch willen vele mensen graag op een andere manier samenleven of samenwonen. Ze doen dit om geld uit te sparen, om niet eenzaam te zijn of gewoon voor de gezelligheid.

Co-housing of samenhuizen is een vorm van gemeenschappelijk wonen waar verschillende mensen een eigen privéwoning hebben en dus hun privacy behouden. Maar er zijn ook gemeenschappelijke ruimtes waar de bewoners kunnen samenkomen en activiteiten organiseren. Samenhuizen is niet alleen goed om de betrokkenheid tussen mensen en de betaalbaarheid van wonen te vergroten, maar biedt ook een aanzienlijke ecologische meerwaarde. Samenhuizers wonen compacter en gebruiken dus minder open ruimte. Het delen van gemeenschappelijke voorzieningen levert een grote energie- en waterbesparing op. Dat is beter voor het leefmilieu en hun energiefactuur.

Groen! heeft steeds volop ingezet om co-housing en andere alternatieve vormen van samenwonen (o.m. kangoeroe-wonen) te stimuleren. Daarom heeft Groen! een decreetvoorstel ingediend in het Vlaams Parlement dat co-housingprojecten wil ondersteunen door een fonds op te richten en bijzondere leningen toe te staan.

De Commissie Wonen van het Vlaams Parlement besprak op 14 februari dit voorstel en besloot om binnenkort, samen met de commissie ruimtelijke ordening, hoorzittingen over alternatieve woonvormen te organiseren. Ook besliste de commissie om tijdens de geplande studiereis naar Denemarken een project van co-housing te bezoeken omdat dit daar een reeds langer ingeburgerd concept is.

Groen! is zeer tevreden dat er politieke belangstelling is voor deze nieuwe woonvormen. Het is belangrijk dat ons woonbeleid is afgestemd op de noden van de bewoners vandaag en we zullen niet nalaten om de overheid te pushen nieuwe samenlevingsvormen die winst opleveren voor zowel de bewoners als de leefomgeving te ondersteunen.

Vera Dua, Vlaams parlementslid