Gemeente Oldenzaal


Gemeente koopt maatschappelijke begeleiding in voor vluchtelingen

gepubliceerd op : 14-2-2008

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om voor tachtig vluchtelingen maatschappelijke begeleiding in te kopen bij de Stichting Vluchtelingenwerk Oldenzaal.

Deze vorm van begeleiding heeft als doel het integratieproces te bevorderen door de zelfredzaamheid van de vluchteling te vergroten. De gemeente heeft een contract voor twee jaar afgesloten. De totale kosten bedragen EUR 91.800,-.

Wethouder Willem Termijtelen verwacht dat door het aanbieden van maatschappelijke begeleiding meer begrip in de Oldenzaalse samenleving ontstaat voor de huisvesting van vluchtelingen. De Stichting Vluchtelingenwerk besteedt namelijk ook aandacht aan de buurt door het organiseren van voorlichtingsbijeenkomsten. Hiermee wordt geprobeerd eventuele spanningen in de buurt te voorkomen.

Maatschappelijke begeleiding
De maatschappelijke begeleiding heeft als doel het integratieproces te bevorderen door de zelfredzaamheid te vergroten. Dat betekent dat de vluchteling zich in sociaal opzicht moet kunnen redden. Hij of zij moet (goed) kunnen functioneren in zijn of haar eigen gezin, in de buurt en/of in een vereniging. Ook wordt van de vluchteling verwacht dat hij of zij vervolgonderwijs gaat volgen en/of een betaalde baan vindt.

Uitvoering van de pardonregeling
Vorig jaar heeft de Tweede Kamer ingestemd met het generaal pardon. Dat betekent dat op een zo kort mogelijke termijn de nalatenschap van de oude Vreemdelingenwet afgehandeld dient te worden. Daarom wil het kabinet uiterlijk eind 2009 alle personen hebben gehuisvest die in aanmerking komen voor een verblijfsstatus op grond van deze regeling. Daarbij gaat het in totaal om 25.000 tot 30.000 personen. Voor Oldenzaal betekent dat voor eind 2009 vijftig vluchtelingen, in overleg met woonmaatschappij WBO, gehuisvest dienen te worden.

Naast deze eenmalige verplichting heeft de gemeente Oldenzaal ook jaarlijks de wettelijke verplichting om reguliere vluchtelingen te huisvesten. Daarbij gaat het de komende twee jaar om dertig vluchtelingen.